Në nëntor të vitit 1940, rreth 13 vjet përpara se të udhëhiqte revolucionin që do të rrëzonte Fulgencio Batistan, Fidel Castro i shkruajti një letër presidentit të atëhershëm të ShBA-së, Franklin D. Roosevelt, ku i kërkoi një kartëmonedhë 10-dollarëshe. Kërkesa e tij për para kish rënë në veshë të shurdhër. Letra u zbulua në vitin 1977 në Arkivin Kombëtar të ShBA-së. Castro më 1940 ishte 14 vjeç (jo 12 siç thuhet në letër). Një pjesë nga letra është si më poshtë:

Reklama

Santiago de Cuba
6 Nëntor 1940
Drejtuar: Z. Franklin Roosevelt, President i Shteteve të Bashkuara.

Shoku im i dashur Roosevelt, unë nuk di shumë anglisht, por di aq sa për të të shkruar ty.

Reklama

Më pëlqen të dëgjoj radion, dhe jam shumë i lumtur, sepse në radio kam dëgjuar se ti do të jesh president për një ‘periodo’ të re.

Reklama

Unë jam 12 vjeç. Jam një djalë i vogël, por mendoj shumë. Nëse mundesh, më jep një kartëmonedhë 10-dollarëshe të gjelbër amerikane, në letër, sepse asnjëherë unë nuk kam parë një kartëmonedhë 10-dollarëshe të gjelbër amerikane dhe do të doja të kisha një nga ato.

Adresa ime është: Sr Fidel Castro Colegio de Dolores Santiago de Cuba Oriente Cuba

P.S. Nëse do hekur për t’i ndërtuar lirë anijet e tua unë do të të tregoj minierat më të mëdha të hekurit në vend. Ato ndodhen në Mayari Oriente Cuba”. /Dita/

Reklama