Veturat elektrike janë ende dukshëm më të shtrenjta për t’i blerë sesa veturat që funksionojnë me karburant, por kjo mund të ndryshojë së shpejti.

Çmimi i blerjes për një makinë elektrike është ende dukshëm më i lartë sesa për një automjet të krahasueshëm me benzinë ​​ose motor nafte.

Studiuesit në Universitetin Carnegie Mellon kanë llogaritur tani pse është ende kjo veçori, pavarësisht kërkesës në rritje për makinat elektrike, transmeton Telegrafi.

Por çuditërisht, çelësi i një makine elektrike të lirë qëndron në prodhimin e baterive.

Bateria akoma shumë e shtrenjtë

Sipas studiuesve, bateria në një makinë elektrike është përgjegjëse për një të katërtën e kostove.

Uljet e kostos që janë arritur tashmë janë mjaft të konsiderueshme.

Në vitin 2010, një bateri për makinat elektrike ende kushton 1.000 dollarë për kWh.

Me kapacitete të baterisë si Tesla Model S me 100 kWh, kjo do të thoshte kosto fikse prej 100,000 dollarë vetëm për baterinë.

Në vitin 2019, çmimi mesatar për kWh ishte tashmë 150 dollarë.

Natyrisht, studiuesit dhe kompanitë e makinave duan ta ulin këtë vlerë.

Sipas Departamentit Amerikan të Energjisë, qëllimi i deklaruar është një çmim nën 100 dollarë ose, më pas, rreth $ 80 për kWh.

Nëse e arrini këtë vlerë ose më poshtë, një çmim për makinat me një bateri 100 kWh rreth 30,000 dollarë është më se realist.

Sipas llogaritjes, kjo do të bënte që makinat elektrike të jenë më të lira se benzina konvencionale ose naftë për sa i përket çmimit të blerjes. /Telegrafi/