Nëse lëkura e shëndetshme, e pastër është qëllimi juaj, atëherë e dini që ekspozimi i zgjatur në diell është armiku, falë efekteve të dëmshme të dritës UV.

Po në lidhje me dritën blu? A duhet të shqetësoheni se keni efekte të pakëndshme edhe në lëkurën tuaj?

Sipas hulumtimeve të fundit, drita blu, si ajo e emetuar nga shumë pajisjet tuaja, mund të shkaktojë reaksione në lëkurë që mund të çojnë në shenja të plakjes dhe hiperpigmentimit.

Çfarë saktësisht është drita blu?

Kur flasim për efektet e dëmshme të dritës në lëkurë, zakonisht flasim për dritën ultravjollcë, veçanërisht rrezet UVB dhe UVA. Këto zënë gjatësi vale të dritës që ne nuk mund t’i shohim. Konkretisht, UVB ekziston midis 280 dhe 315 nanometra (nm) ndërsa UVA ekziston midis 315 dhe 400 nm, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit.

Ne e dimë që të dy rrezet UVB dhe UVA mund të dëmtojnë lëkurën. Tradicionalisht, mendohej se rrezet UVB kryesisht shkaktuan dëme të lëkurës që kontribuan në kancerin e lëkurës ndërsa rrezet UVA kryesisht shkaktuan më shumë lloje estetike të dëmtimit të lëkurës, si rrudhat e parakohshme dhe pikat e errëta. Por ne tani e dimë se ekspozimi ndaj të dy llojeve të rrezeve UV mund të kontribuojë në rrezikun tuaj për kancer të lëkurës, kështu që është tepër e rëndësishme të zgjidhni një krem ​​dielli që është etiketuar me një spektër të gjerë, do të thotë se mbron nga rrezet UVB dhe UVA.

Nga ana tjetër, drita e dukshme është pjesa e spektrit të dritës që është e dukshme. Mund ta shohim! Shumica prej nesh mund të shohin gjatësi vale midis rreth 380 dhe 700 nm. Dhe drita blu është pikërisht ajo – drita që është blu (edhe pse mund të mos duket gjithmonë e kaltër për ne), e cila godet me rreth 400 – 490 nm. Edhe pse shumë prej nesh nuk i kushtojnë shumë vëmendje dritës së dukshme, një hulumtim në zhvillim sugjeron që kjo lloj drite, përfshirë dritën blu, gjithashtu mund të shkaktojë dëmtim të lëkurës. Në veçanti, disa studime sugjerojnë që mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë shenjat e plakjes dhe hiperpigmentimit, veçanërisht melazmës.

A mundet drita blu të shkaktojë rrudha dhe hiperpigmentim?

Fatkeqësisht, kjo nuk është një pyetje e thjeshtë për t’u përgjigjur. Deri më tani, shumica e hulumtimeve që janë bërë në këtë fushë kanë qenë në studime laboratorike duke shikuar qelizat e lëkurës ose mostrat, tregon Jenny Hu, një profesor i asociuar i dermatologjisë (edukator klinik) në Shkollën e Mjekësisë në Keck të USC, transmeton Telegrafi. Në disa raste, ka studime te njerëzit, por ato janë përgjithësisht më të vogla.

Kush duhet të shqetësohet në të vërtetë për dritën blu?

Gjëja e parë që duhet të dini këtu është se kjo është padyshim ende një fushë e kërkimeve në zhvillim, thotë Dr Alexis. Nuk ka një konsensus shkencor në këtë pikë dhe, në varësi të kujt ju kërkoni, mund të merrni disa përgjigje kontradiktore – si ne.

Duke marrë parasysh atë që ne bëjmë dhe nuk dimë në lidhje me efektet e dritës së dukshme në lëkurë, ekspertët për të cilët kemi biseduar thonë se, për aq kohë sa ne jemi duke vendosur krem kundër diellit, shumica prej nesh nuk ka nevojë të shqetësohen për efektin që përdorimi i telefonave tanë gjatë gjithë kohës është në lëkurën tonë. Por, a duhet të marrin masa paraprake disa njerëz, veçanërisht ata që janë të prirur për hiperpigmentim?

Melasma është një gjendje që është shumë e vështirë për tu trajtuar sepse është reaktive ndaj shumë shkaktuesve që mund të jenë të vështira për tu kontrolluar plotësisht, përfshirë dritën. “Ne punojmë shumë për t’i zgjidhur ato copa kafe, por ato shpesh kthehen për shkak të këtij reaktiviteti,” shpjegon Dr. Alexis. Prandaj, “ekspozimi i dukshëm i dritës, posaçërisht drita blu, mund të përbëjë disa nga sfidat në kontrollin e një gjendje si melazma,” thotë ai.

Pra, nëse keni melasma ose keni një rrezik më të lartë për zhvillimin e llojeve të tjera të hiperpigmentimit, doktor Alexis thotë se rekomandimi i tij aktual është që të merrni masa të duhura për të mbrojtur veten nga drita blu, duke përfshirë kufizimin e kohës përreth pajisjeve kur është e mundur. Mos harroni se burimi më i rëndësishëm i dritës së dukshme në jetën tonë është dielli – jo pajisjet tuaja.

Nëse dëshironi, kjo është mënyra më e mirë për të mbrojtur veten nga drita blu

Nëse ndiheni sikur ndërmerrni hapin shtesë për të mbrojtur veten ose dermatologu juaj e ka rekomanduar atë për ju, është e rëndësishme të kërkoni kremra dielli që përmbajnë përbërës që mund të mbrojnë në të vërtetë kundër dritës blu, veçanërisht oksid hekuri, i cili është efektiv në thithjen e dritës dhe është përdorur në dritën e dukshme të mbrojtjes nga rrezet e diellit në atë studim të vitit 2013. /Telegrafi/