Kanceri i prostatës është rezultat i shumëzimit të qelizave kancerogjene në mënyrë të pakontrolluar në prostatë – një gjëndër e vogël në formë arre te burrat

Reklama

Zakonisht zhvillohet ngadalë, kështu që mund të mos ketë shenja për shumë vite.

“Në shumë raste, kanceri i prostatës nuk shkakton asnjë simptomë,” tha profesori Hashim Ahmed, konsulent kirurg urologjik pranë spitalit Bupa Cromwell.

Sidoqoftë, siç shpjegoi profesor Ahmed për Express.co.uk, problemet me urinimin shpesh mund të jenë një nga shenjat e para se mbi rrezikun e kancerit të uretrës, një kanal që transmeton urinën nga fshikëza në pjesën e jashtme të trupit gjatë urinimit.

Reklama

Një shenjë treguese që diçka ka shkuar keq është vështirësia për të ndaluar kur urinoni dhe nevoja për urinim shpesh gjatë natës.

Reklama

“Ju do ta dini se çfarë është normale për ju, por nëse filloni të urinoni më shpesh gjatë ditës, nxitni papritur një urgjencë për të shkuar ose nëse keni nevojë të ngriheni gjatë natës, kjo mund të jetë një shenjë që prostata juaj është zgjeruar ose e diçka është e gabuar siç është infeksioni i traktit urinar”, tha Ahmed.

Probleme të tjera të urinimit që mund të sinjalizojnë kancerin e prostatës përfshijnë: tendosje ose vështirësi në fillimin e urinimit, një rrjedhje e dobët e urinës, ndjenja se nuk jeni në gjendje ta zbrazni plotësisht fshikëzën tuaj, prania e gjakut në urinë.

Reklama

Trajtimi për kancerin e prostatës do të varet nga rrethanat tuaja individuale – për shumë burra me kancer të prostatës, asnjë trajtim nuk do të jetë i nevojshëm, thotë NHS.

Reklama

“Kur trajtimi është i nevojshëm, qëllimi është të shërohet ose kontrollohet sëmundja në mënyrë që ajo të ndikojë në jetën e përditshme sa më pak të jetë e mundur dhe të mos shkurtojë jetëgjatësinë”, shpjegon trupi shëndetësor.

Radioterapia është një mundësi për shërimin e kancerit të prostatës. Ajo është një trajtim përmes të cilit rrezatimi përdoret për të shkatërruar qelizat kancerogjene.