Njeriu më i moshuar në botë ka vdekur në moshën 123 vjeçare.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, bëhet fjalë për Appaz Iliev, i cili kishte tetë fëmijë, 35 nipër e mbesa dhe 34 stërnipër dhe i cili kishte thënë se sekreti i jetës së tij të gjatë ishte duke shkuar në shtrat në orën 7 dhe duke bërë 11 orë gjumë.

“Njeriu i dashur i moshuar” nga Rusia gjithashtu ia atribuonte jetëgjatësinë e tij shmangies nga alkooli, pirja e duhanit dhe medikamentet.

Siç bëhet e ditur, Appaz kishte filluar të punonte që kur ishte shtatë vjeç si bari dhe luftoi për Ushtrinë e Kuqe në Luftën Civile të Rusisë të viteve 1917-22.

Reklama

Por në moshën 45 vjeçare ai u konsiderua shumë i vjetër për të luftuar në Luftën e Dytë Botërore dhe në vend të kësaj u bë një shofer traktori.

Reklama

Më 1944 ai u deportua nga Stalini së bashku me njerëzit e tjerë Ingush në Kazakistan, ku jetonte në varfëri të egër në “mërgim të brendshëm”.

Nëse mosha e tij ishte e saktë, ai do të kishte qenë më i vjetër sesa burri më i gjallë i konfirmuar zyrtarisht – Jiroemon Kimura (1897-2013) i Japonisë – i cili vdiq në 116 vjet dhe 54 ditë.

Apaz shmangu televizionin dhe kurrë nuk pinte alkool dhe piu alkool, dhe mbeti larg nga mjekët dhe medikamentet sa më shumë që ishte e mundur, edhe pse në moshën 121 vjeç ai iu nënshtrua një operacioni në sy.

Reklama

Ai hante vetëm perime të freskëta nga kopshti i tij dhe mishi lokal në fshatin e tij të largët të Gulit në malet e Kaukazit të Rusisë. Ai piu qumësht dhe ujë të freskët pranveror.

Reklama

Mbi të gjitha, ai siguroi që të bënte rreth 11 orë gjumë çdo natë, duke filluar nga ora 19:00.

“Vlerësojeni atë që keni dhe ndajeni me të tjerët”, citohet të ketë këshilluar ai familjen e tij të madhe.

Ai foli gjuhën e tij të lindur Ingush dhe megjithëse ishte “njeriu më i vjetër i Rusisë”, ai kurrë nuk e mësoi gjuhën ruse.

I lindur në mars të vitit 1896, ai ishte një bari në male që kur ishte shtatë vjeç dhe u la “absolutisht vetëm” për t’u kujdesur për delet, përcjell Telegrafi.

Reklama

Ai ka punuar si bari në pjesën më të madhe të jetës së tij, duke pasur deri në 800 kafshë në tufën e tij, thonë raportet.

Disa vjet më parë ai kujtoi: “Herën e parë prindërit e mi më dërguan vetëm për të kullotur dele në moshën shtatë vjeçare. Thuajse kam qarë gjithë ditën, sepse isha kaq e frikësuar. Kishte shumë ushtarë në male, unë isha aq i frikësuar. Është mbi 100 vjet më parë, por unë ende e kujtoj këtë frikë”.

Reklama

Në moshën 115-vjeçare ai ende mund të kalëronte dhe shkoi në fusha për të ushqyer bagëtinë. Dhe në po të njëjtën moshë u raportua se “ai ende i ka të gjitha dhëmbët e tij”.

Reklama

Apaz pretendoi se gjyshi i tij jetonte gjithashtu me 120 vjeç.

Bëhet e ditur se ai ishte i martuar me Madinat, e cila vdiq në vitin 2014, me të cilën ishin takuar në Kazakistan.

Appaz është renditur në Librin e Rekordeve Ruse si njeriu më i vjetër i vendit që nga viti 2015. /Telegrafi/