LAJMI I FUNDIT:

Gjendjet kur depresioni ndikon në jetën seksuale

Gjendjet kur depresioni ndikon në jetën seksuale

Nëse jeni të lidhur me një partner të “dëshpëruar”, kujtoni se kjo dëshirë e ulët për seks nuk është personale, por është e lidhur drejtpërdrejt me gjendjen e tij depresive.

Ass. dr. Fahri Drevinja, mr.sci
Neuropsikiatër
tel: 044 502 508


Të gjitha problemet e jetës seksuale mund të përballohen me biseda dhe terapi të hapura ndaj mjekeve. Sa më shumë kurajo të kenë meshkujt dhe femrat për të folur mbi këtë çështje, aq më e lehtë bëhet për ta edhe kapërcimi i tyre

Nëse keni humbur dëshirën për seks dhe vuani nga depresioni mos u brengosni. S’jeni i vetmi. Është me rëndësi ta kuptoni së kjo humbje e dëshirës është e lidhur me simptome të depresionit.

Aktivitetin e zvogëluar seksual, përcillet me humbje peshe, zvogëlim të kondicionit, energjisë fizike dhe psikike. Sidomos problemet me pagjumësinë që është simptomë me rendësi për depresionin.

Cilat janë problemet më të shpeshta seksuale?

● pamundësia e eksitimit seksual
● probleme me ereksionin
● pamundësia e përjetimit të kënaqësisë seksuale
● ejakulimi i shpejtë
● pamundësia e përjetimit të orgazmës
● pamundësia e ejakulimit
● humbja e dëshirës për seks
● humbja e kondicionit-energjisë
● mirëqenia psikike dhe fizike…etj.

A mund t’i ndihmohet problemit?

Gjithsesi, antidepresivët në rend të parë, mosneglizhimi i gjendjes, paraqitja, biseda me profesionistin.

Detyrë e profesionistit: zgjedhja e antiadepresivit përkatës, kohëzgjatja e përdorimit, bashkëpunimi i mirë me ju. Bashkëpunimi dhe të kuptuarit, të ndihmuarit reciprok me partnerin.

Mos harroni, antidepresivët kanë edhe ndikime, efekte direkte në veprimtarinë seksuale. Kështu, të tilla ilaçe ndikojnë në pakësimin e libidos dhe madje ndikojnë edhe deri në mosfunksionimin erektil tek një mashkull, suprimojnë dëshirën, pengojnë përjetimin e orgazmës, dmth., ejakulimi i vonshëm.

Tek gratë: tharja e vagjinës, pamundësia e përjetimit të orgazmës, lodhja dhe stresi.

A janë të gjithë antidepresivët me efekte anësore në këtë fushë?

Sigurisht që jo. Varet nga antidepresivi, varet nga barnat tjera që përdorni për sëmundjet tjera. Antihipertensivët veprojnë keq në humor dhe pastaj fenomeni i dominove.

A mund të bisedohet lirshëm për këto probleme sot?

Sot po! Nesër jo! Bëhet vonë. Çdo zvarritje, fshehje e problemit krijon konfuzion, paqartësi. Paraqituni menjëherë tek profesionisti. Mund ta keni nga lodhja (ngarkesa psikike) dinamika shoqërore, gjendja sociale, ku ta di unë mund të jetë ashtu!

Parashtroni ju pyetje? Hyni direkt në temë. Kemi shumë gjëra me të pandershme në beletristikën tonë të përditshme.

Ata që janë të ndërgjegjshëm për problemet që kane dhe nuk kanë zor të flasin për to me një mjek, e gjejnë shumë shpejt rrugën e daljes prej tyre.

Çka tjetër pengon veprimtarinë seksuale?

Sëmundjet fizike, diabeti, skleroza multiple, tensioni i lartë i gjakut. Jo! Pardon. Mos mbajtja nën kontroll të këtyre sëmundjeve, për hezitimin, neglizhencën tonë.

Më pastaj edhe shumë sjellje tona të pakontrolluara dhe zakone kundër vetvetes, si: duhani, alkooli, droga, qëndrimi tejmase në lokale, në tym, para tv serialeve, sjellje abuzuese me trupin-trurin tonë.

Prishja e rregullit të gjumit. Gjumi është shumë i rëndësishëm për funksionimin e trurit tonë. Ruajeni.

Kthehemi në fillim!

Pas telasheve dhe pengesave në aktivitetin tonë seksual, fshihet…! E gjetëm. Depresioni. Nuk e mbaruam! Hapuni! Bisedoni lirshëm! Shkoni tek profesionisti. Do të keni jetë të lumtur.

Për të pasur një raport të shëndetshëm duhet vazhduar të kontribuohet përmes disa zgjedhjesh që do të thotë angazhim dhe përpjekje për të rifreskuar herë mbas here këtë marrëdhënie.

Intimiteti në një marrëdhënie nuk mund të jetë pjesë e të shkuarës. Një shprehje në lidhje me këtë çështje thotë: Jeta pa seks është si një llogari bankare bosh. /Telegrafi/

Në trend Shëndetësi

Më shumë
Si të mbijetojmë 85 e më shumë vite

Si të mbijetojmë 85 e më shumë vite

Kalo në kategori