Në Kizhevak të Serbisë janë duke vazhduar gërmimet për mbetjet mortore të personave që dyshohet të jenë të personave që janë vrarë gjatë luftës së fundit në Kosovë.

Drejtori i Institutit të Mjekësisë Ligjore të Kosovës, Arsim Gërxhaliu ka konfirmuar se deri më tani kanë zbuluar pesë varreza.

“Deri më tani janë zbuluar pesë varreza. Jemi duke gjetur mbetje mortore dhe do të punojmë deri sa të na lejojnë kushtet atmosferike”, tha ai.

Ndërkaq, Kryetari i delegacionit të Kosovës theksoi se bazuar në deklaratat e udhëheqësve të Serbisë, dyshohet se ka edhe varreza tjera masive brenda territorit të Kosovës.

“Vetë ekzistenca e kësaj varreze masive këtu dëshmon për planifikimet nga ana e kreut të atëhershëm shtetëror në planifikimet e vrasjeve dhe zhdukjeve të njerëzve me qëllim të fshehjes së gjurmëve të krimit. Sikurse u tha, angazhimet nuk do të ndalohen deri në zbardhjen përfundimtare të fatit të të gjithë personave të zhdukur. Ne dyshojmë po ashtu në mbështetje të deklaratave të politikanëve në Serbi, që ekzistojnë edhe disa varreza masive brenda territorit të Serbisë, të cilat dyshohet se mund të ketë trupa të civilëve të vrarë, dhe të mbartur brenda këtij territori”, deklaroi ai.

Veç tjerash, ka theksuar se tash e pesë vjet janë duke punuar në lokalizimin e këtij vendi. Ndërkohë, shtoi se tash e dy dekada, po angazhohen që të gjejnë eshtrat e secilit person të zhdukur gjatë luftës në Kosovë. Ai ka treguar se gjatë kësaj kohe kanë hulumtuare dhe brenda territorit të Kosovës, ku është dyshuar për lokacionet me eshtra të civilëve shqiptarë.

“Është një proces jashtëzakonisht kompleks, dhe në këtë kuadër kërkojmë përpos angazhimit dhe mbështetjes së familjarëve të të zhdukurve, të cilët mund të na ofrojnë informata të besueshme përkitazi me lokacionet e mundshme, po ashtu edhe nga të gjitha ata të cilët mund të posedojnë ndonjë informatë të tilla, përmes së cilave mund të na mundojnë neve të lokalizojmë vendet ku mund të ketë persona të zhdukur”, theksoi ai.

Kryetari i delegacionit të Kosovës ka bërë thirrje edhe për mos-politizim të këtij procesi, meqë sipas tij, kjo çështje është humane dhe duhet trajtuar si e tillë.

“Këtë proces ta ruajmë nga politizimi, është një çështje krejtësisht humane dhe do ta trajtojmë si të tillë. Por, që natyrisht gjithë ata të cilët janë fajtor për vrasjen dhe zhdukjen e tyre, duhet të marrin dënimin nga drejtësia. Detyrë e jonë si grup punues, si autoritete është që të zbardhim fatin e personave të zhdukur, të identifikojmë dhe t’ua dorëzojmë familjarëve mbetjet mortore”, ka thënë Makolli para gazetarëve.

Makolli ka njoftuar se në këtë lokacion po qëndrojnë autoritetet e Kosovës, përfshirë ekspertët e mjekësisë ligjore të cilët që nga fillimi do të qëndrojnë aty për gjetjet në këto varreza.

Në Kizhevak afër Rashkës në Serbi janë gjetur mbetje mortore që dyshohet se janë të shqiptarëve të Kosovës. Ndërkohë, në territorin e Serbisë në katër lokacione janë zbuluar varreza masive me trupat e 941 shqiptarëve të vrarë në Kosovë më 1999.