Marrëveshja e Këshillit Evropian për të filluar bisedimet e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut ishte dashur të ndodhte shumë kohë më parë. Është në interes të BE-së në tërësi, por veçanërisht në interes të vendeve fqinje të BE-së në rajon. Do të ishte gabim tani ta shkatërroni këtë sukses duke politizuar për të dhënat historike. Çështjet historike duhet të diskutohen, dhe ato mund të diskutohen në diskutime. Por ato nuk i përkasin proceseve politike që zgjidhin problemet e së tashmes dhe duhet të përqendrohen me përgjegjësi në të ardhmen, tha për AIM-në ambasadori i Gjermanisë në vendin tonë Thomas Gerberich.

Ai tha se kërkesat e paralajmëruara bullgare në fushën e historisë dhe gjuhës janë një hyrje në një veto të re për Shkupin në procesin e integrimeve evropiane, përcjell Telegrafi Maqedoni.

I pyetur nëse procesi i zgjerimit mund të ngadalësohet për shkak të pandemisë së coronaviursuit, Gerberich nënvizoi se është një sfidë globale me të cilën duhet të përballemi të gjithë dhe aktualisht është një prioritet edhe për BE-në ashtu edhe për partnerët e saj, por Ballkanin Perëndimor mbetet i lartë në axhendën e BE-së.

Maqedonia e Veriut, si të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, ka ndërmarrë një veprim të shpejtë dhe vendimtar dhe ka qenë në gjendje të zvogëlojë shkallën e infeksionit dhe ta mbajë të ulët numrin e vdekshmërisë. Ashtu si në Gjermani, politika dhe shoqëria tani kanë filluar të mendojnë për strategji të hapjes dhe rikuperimit. Sigurisht, kjo aktualisht është prioritet si për BE-në ashtu edhe për partnerët e saj. Por Ballkani Perëndimor është mjaft lartë në axhendën e BE-së, këto nuk janë fjalë boshe, por realitet”, tha Ambasadori./Telegrafi/