Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) nuk e konsideron më të pamundur që Rusia të ndalojë pagesën e borxheve të saj, por kjo nuk duhet të shkaktojë një krizë financiare globale, raportojnë agjencitë.

“Ne nuk e konsiderojmë më të pabesueshme ndërprerjen e pagesave nga Rusia”, tha shefja e FMN-së, Kristalina Georgieva në një intervistë me stacionin televiziv amerikan CBS.

Për shkak të sanksioneve të vendosura si rezultat i pushtimit të Ukrainës, Rusia tani rrezikon të hyjë në një “recesion të thellë”, tha Georgijeva.

Zhvlerësimi i monedhës kombëtare, rubla, tashmë ka ulur ndjeshëm fuqinë blerëse të popullsisë ruse, shtoi ajo. Rezervat valutore ndërkombëtare të bankës qendrore të Rusisë janë bllokuar kryesisht si rezultat i sanksioneve, duke e bërë të vështirë për Rusinë stabilizimin e kursit të këmbimit të rublës, raporton reuters.

Reklama
Reklama

“Rusia ka para për të paguar borxhin e saj, por nuk mund t’i qaset”, tha Georgieva. Përveç kësaj, shërbimi i borxhit të qeverisë në valuta të huaja si dollarë amerikanë ose euro është bërë gjithnjë e më i ndërlikuar.

E pyetur nëse një mospërputhje e tillë mund të shkaktojë një krizë financiare në mbarë botën, ajo u përgjigj “Jo ende”. Ekspozimi total i bankave në Rusi ishte rreth 120 miliardë dollarë, një shumë që, edhe pse jo e parëndësishme, “nuk është sistematikisht e rëndësishme”, citohet të ketë thënë Georgieva për reuters.

Georgieva tha javën e kaluar se FMN-ja do të ulë parashikimin e saj të mëparshëm për rritjen ekonomike globale prej 4.4 për qind në vitin 2022 si rezultat i luftës, por tha se drejtimi i përgjithshëm mbeti pozitiv.

Reklama
Reklama

Rritja ka mbetur e fortë në vende si Shtetet e Bashkuara, të cilat janë rikuperuar shpejt nga pandemia e COVID-19, tha ajo për CBS.

Ndikimi do të ishte më i rëndë për sa i përket rritjes së çmimeve të mallrave dhe inflacionit, i cili potencialisht mund të çojë në uri dhe pasiguri të furnizimit me ushqim në pjesë të Afrikës. /Telegrafi/