Facebook ka bllokuar shtatë kompani nga platformat e saj dhe do të dërgojë njoftime paralajmëruese për 48,000 njerëz të cilët kompania beson se ishin në shënjestër të aktivitetit dashakeq, pas një hetimi mujor në industrinë e “mercenarëve kibernetikë”.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, kompania e mediave sociale tha të enjten se hetimi i saj kishte zbuluar detaje të reja në lidhje me mënyrën se si kompanitë e mbikëqyrjes u mundësojnë klientëve të tyre të synojnë “pa dallim” njerëzit në internet për të mbledhur informacione rreth tyre, për t’i manipuluar ata – dhe në fund të komprometojnë pajisjet e tyre.

Ndër kompanitë e mbikëqyrjes që Facebook emëroi në hetimin e tij dhe i ndaloi nga platformat e tij janë:

Black Cube, një kompani izraelite që fitoi famë pasi doli se manjati i medias Harvey Weinstein i kishte punësuar ata për të synuar gratë që e kishin akuzuar për abuzim. Black Cube hodhi poshtë pretendimet e Facebook për aktivitetet e tij.

Cobwebs, një kompani tjetër izraelite që Facebook tha se u mundësoi klientëve të saj të përdorin faqet e internetit publike dhe “faqet e errëta” të internetit për të mashtruar objektivat për të zbuluar informacione personale. Kompania thuhet gjithashtu se punon për klientët amerikanë, duke përfshirë një departament lokal policie në Hartford, Connecticut.

Cytrox, një kompani e Maqedonisë së Veriut që Facebook tha se u mundësoi klientëve të saj të infektonin objektivat me malware pas fushatave të phishing.

Hetimi i kryer nga Facebook vjen pasi vetë kompania po përballet me një shqyrtim intensiv në Uashington dhe në mbarë botën pas akuzave nga një sinjalizuese, Frances Haugen, se ka mundësuar përhapjen e gjuhës së urrejtjes dhe dezinformimit.

Hetimi i Facebook-ut është megjithatë domethënës, sepse zbulon detaje të reja në lidhje me mënyrën se si pjesë të industrisë së mbikëqyrjes përdorin mediat sociale – nga Facebook në Instagram – për të krijuar llogari të rreme për të mashtruar objektivat e tyre dhe për të fshehur aktivitetet e tyre.

Ndërsa shumë prej kompanive pretendojnë se janë punësuar për të shënjestruar kriminelët dhe terroristët, Facebook tha se industria “rregullisht” u mundësoi klientëve të saj të synonin gazetarët, disidentët, kritikët e regjimeve autoritare dhe aktivistët e të drejtave të njeriut dhe familjet e tyre.

“Shpresa jonë është të kontribuojmë në kuptimin më të gjerë të dëmeve që përfaqëson kjo industri në mbarë botën dhe u bëjmë thirrje qeverive demokratike të ndërmarrin hapa të mëtejshëm për të ndihmuar në mbrojtjen e njerëzve dhe për të imponuar mbikëqyrje mbi shitësit e programeve spyware të kudogjendur”, ka thënë kompania.

Ajo shtoi se jo vetëm që kishte hequr llogaritë e rreme të kompanive nga platformat e tyre, por gjithashtu kishte lëshuar urdhra për ndërprerjen dhe ndalimin dhe do të punonte për të siguruar që kompanitë të mos kërkonin të ri-angazhoheshin në platformat e tyre.

Facebook tha se jo të gjithë nga 48,000 që do të njoftoheshin ishin hakuar, megjithëse kompania besonte se ata ishin subjekt i “aktivitetit keqdashës”. /Telegrafi/