Drejtori i Pulmonologjisë, Dejan Dokiq, për “Sitel”, informoi se pse kemi një shkallë kaq të lartë të vdekshmërisë për shkak të komplikimeve të rënda me Covid-19 dhe pse dje ishte më e keqja që nga fillimi i pandemisë, nëse marrim parasysh numrin e të vdekurëve.

“Ne të gjithë e dimë që lloji i virusit britanik domin, e cila është më agresive dhe që është një faktor për shkak të vetë virusit. Për shembull, në pacientët që janë të infektuar në sasi të mëdha, ajo gjendet në sekrecione kur teshtin në mjedis, dhe nga ana tjetër, një sasi më e vogël është e nevojshme për të ardhur tek një person i shëndetshëm për ta infektuar atë.

Pra, këto janë tipare, dhe disa njerëz kanë aftësi më të madhe për të mashtruar sistemin imunitar. Gjithashtu një faktor është sistemi i mbrojtjes, i cili është si një ushtri që lufton kundër armiqve të jashtëm në çdo organizëm. Ashtu si keni ushtri të forta në disa vende, keni ushtri të dobëta në vendet e tjera, dhe po ashtu edhe organizmat. Mosha është gjithashtu një faktor përkeqësues, ashtu siç janë edhe bashkë-sëmundjet. Këtu dua të theksoj se shkalla e vdekshmërisë në qendrat kovide të klinikave interne është 25 përqind dhe këtu po flasim për objektet spitalore. Në kuadër të Evropës, kjo do të thotë nga 22 në 30%, që do të thotë se ne jemi diku në mes në krahasim me vendet e tjera. Megjithatë, faktori kryesor është sistemi imunitar i njerëzve që infektohen,” tha Dokiq./Telegrafi/