LAJMI I FUNDIT:

Çfarë është artriti reumatoid?

Çfarë është artriti reumatoid?

Termi reumatizëm përfshin mbi 100 sëmundje të ndryshme. Artriti reumatoid (emri i mëparshëm: poliartriti kronik) është sëmundja më e shpeshtë reumatike-inflamatore e nyjeve

Reklama

Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
Poliklinika-endoCLINIC
Tel. 044660900; 044727068

Artriti reumatoid – me pak fjalë!

Artriti reumatoid është sëmundja më e zakonshme inflamatore reumatizmale e nyjeve. Manifestimi karakteristik i artritit reumatoid (RA) është poliartriti simetrik i vazhdueshëm (sinoviti) që prek duart dhe këmbët.

Artriti reumatoid (AR) është paradigma e një sëmundje autoimune sistemike të karakterizuar nga poliartriti inflamator. Shenja e AR është përhapja simetrike sinoviale dhe ndjeshmëria në nyje të shumta, veçanërisht nyjet e vogla të duarve dhe këmbëve.

Shumica e pacientëve përjetojnë shtangime ose/dhe ënjtje të nyjeve për më shumë se një orë në mëngjes. Gjaku i afërsisht 80% të pacientëve me AR përmban faktor reumatoid (RF), një imunoglobulinë që lidh rajonin Fc të molekulës IgG, antitrupa peptidesh anticitruline. (ACPA), ose RF dhe ACPA.

Nyjet reumatoide shihen në rreth 20% të pacientëve. Kështu, një individ me një histori disa javore të ënjtjes simetrike dhe ndjeshmërisë së nyjeve të vogla të duarve, shtangimeve në mëngjes dhe RF ose ACPA pozitive ka të ngjarë të ketë AR.

Pacientët me AR mund të raportojnë për vështirësi në kryerjen e aktiviteteve të jetës së përditshme, të tilla si veshja, qëndrimi në këmbë, ecja, higjiena personale ose përdorimi i duarve të tyre. Përveç përkeqësimit të artikulacioneve, simptomat e përgjithshme (p.sh., lodhja, molisja, ngurtësi në mëngjes, humbja e peshës dhe ethet të shkallës së ulët) mund të jenë të pranishme.

Në shumicën e pacientëve, AR ka një fillim të fshehtë. Mund të fillojë me karakteristika sistemike (p.sh., ethe, molisje, artralgji dhe dobësi) përpara shfaqjes së inflamacionit në dukje dhe ënjtjes së artikulacionit.

Një përqindje e vogël (afërsisht 10%) e pacientëve me këtë sëmundje kanë një shfaqje të mprehtë me zhvillimin akut të sinovitit dhe manifestimeve ekstraartikulare. Remisioni spontan është jo i zakonshëm, veçanërisht pas 3-6 muajve të parë.

Pra, artriti reumatoid përveç manifestimeve artikulare shfaq edhe komplikacione në organet tjera të brendshme duke përfshirë, zemrën, mushkëritë, traktin tretës, mëlçinë, veshkat, indit trunor, sytë, lëkurën, enët e gjakut etj.

Pa terapi, artriti reumatoid shpesh çon në shkatërrimin dhe humbjen e funksionit të nyjeve të prekura. Zbulimi i hershëm i artritit reumatoid mund ndikoj në parandalimin e shkatërrimit të nyjeve. Qasjet terapeutike janë të shumta dhe variojnë nga barna simptomatike kundër dhimbjes dhe frenuesit e inflamacionit deri tek terapia esenciale që ngadalëson rrjedhën e sëmundjes, fizioterapinë dhe terapinë profesionale deri në funksionimin e nyjeve të prekura.

Një dietë e përshtatur siç duhet gjithashtu mund të ndihmojë në zvogëlimin e simptomave.

Sëmundja e artriti rheumatoid kalon nëpër këto stade klinike:

Stadi prodromal kryesish karakterizohet me paraqitjen e fenomeneve të përgjithshëm të cilat janë theksuar më lartë.

Stadi i I-rë i cili manifestohet me praninë e sinoviteve. Sinoviti është proces inflamator jospecifik, josupurativ, akut ose kronik i nyjeve. Gjatë ekzaminimit dalin në pah se nyja e atakuar është e dhimbshme, e ënjtur, e nxehtë.

Dhimbja e nyjes vjen si pasoje e sinvitit, respektivisht si pasoje e presionit që i bëhet kapsulës artikulare e cila është e pasur me fibra të dhimbjes dhe e ndjeshme ndaj zgjatjes dhe tërheqjes. Ënjtja e artikulacionit vjen si pasojë e grumbullimit të lëngut synovial, hipertrofisë së sinoviumit dhe trashjes së kapsulës artikulare. Fillimisht lëvizja kufizohet nga dhimbja. Artikulacioni i ënjtur zakonisht kufizohet në fleksion për të maksimizuar vëllimin e artikulacionit dhe për të minimizuar tërheqjen e kapsulës.

Stadi i II-të karakterizohet nga prania e tenosinoviteve dhe atrofive muskulore. Tenosinoviti reumatoid është një ndërlikim i zakonshëm i artritit reumatoid. Zhvillimi i tij i ngadaltë dhe jo i dhimbshëm shpesh sjell dështimin e njohjes dhe të diagnostikimit. Ky lezion është gjetur më së shpeshti në pjesën dorsale të kyçit të dorës, duke përfshirë tendinat ekstensore.

Stadi i III-të karakterizohet me dalje në pah të deformiteteve artikulare, dhe

Stadi i IV-të me paraqitjen e ankilozës fibrotike dhe kockore.

Artriti reumatoid: çfarë është?

Sëmundjet reumatike, të njohura në mënyrë popullore “reuma”, përfshijnë mbi 100 foto të ndryshme klinike që janë shkaktuar si pasojë e ndryshimeve degjenerative në nyjet dhe strukturat rreth artikulare (artrozë), pezmatimi ose çrregullimet metabolike dhe të cilat prekin kryesisht sistemin e lëvizjes.

Artriti reumatoid është sëmundja më e shpeshti reumatike-inflamator – d.m.th., i shkaktuar nga sistemi imunitar – sëmundja e kyçeve. Nuk ka asnjë lidhje me osteoaritin i cili vjen si pasojë e ndryshimeve degjenerative në strukturën e nyjës dhe si i tillë më tepër atakon moshën më të vjetër pa përjashtuar edhe moshat e reja.

Pra, artriti reumatoid është një sëmundje autoimune inflamatore e cila prek njerëzit e të gjitha moshave. Ndërsa sëmundja paraqitet zakonisht midis moshës 30 dhe 60 vjeç, ajo mund të shihet tek të rriturit, adoleshentët, madje dhe fëmijët.

Me sëmundje reumatike-inflamatore, një defekt i sistemit imunitar zvarritet pa u vënë re me kalimin e viteve. Sistemi imunitar përbëhet kryesisht nga qelizat e bardha të gjakut (leukocitet) dhe shërben për të shmangur viruset, bakteret, toksinat dhe qelizat e kancerit. Për shkak të këtij gabimi, pjesë të sistemit imunitar nuk mund të dallojnë më saktë midis antitrupat nga autoantitrupat. Vetë indi i trupit, i cili supozohet se lë sistemin imunitar vetëm, sulmohet në artritin reumatoid, pezmatimi prek kryesisht mbështjellësin e brendshëm (membranën synoviale) të nyjeve, kistet e tendinit dhe bursën. Membrana sinoviale prodhon lëngun sinovial. Kjo shërben për të ushqyer kërcin artikular dhe në të njëjtën kohë si një lubrifikant për të zvogëluar fërkimin në sipërfaqet artikulare.

Artriti reumatoid mund të ndodhë papritur, por edhe gradualisht. Pra, manifestimi karakteristike i artritit reumatoid (AR) është poliartriti simetrik i vazhdueshëm (sinoviti) që prek duart dhe këmbët. Megjithatë çdo nyje e cila ka një membranë sinoviale mund të përfshihet. Ashpërsia e AR mund të luhatet me kalimin e kohës, por AR-ja kronike më së shpeshti rezulton në zhvillimin progresiv të shkallëve të ndryshme të deformimit të artikulacionit, deformimit dhe një rënie të konsiderueshme të statusit funksional.

Në stadet e hershme të sëmundjes shfaqen ankesat si: shtangimi mëngjesore më kohëzgjatje mbi 60 minuta, humbja e forcës muskulore, poliartriti simetrik diku afërsisht 80% të rasteve, oligoartriti/monoartriti afërsisht diku 20% të rasteve, reumatizmi palindromik, madje fillimi monoartikular mund ta imitojë artritin urik.

Po ashtu, në kuadër të manifestimeve fillestare duhet përmendur hiperhidrozën palmare, cutis marmarata, akrocianozën. Sidoqoftë, te pacientët me AR zakonisht vërehen ënjtje në duart e tyre, veçanërisht nyjet MCP. Unazat mund të kenë nevojë të ndryshohen në madhësi ose të pret gishtin e ënjtur. Sidoqoftë, nyjet e tjera të tilla si nyjet e gjurit, shpatullave, kërdhokullave apo kyçit të këmbës dhe gjithashtu unazat e qafës mund të preken.

Zakonist ankesat e lartcekura të cilat zgjasin për disa javë janë tipike për këtë sëmundje. Mund të ndodhin deformime të nyjeve deri në shkatërrim të plotë të tyre. Organe të tjera të tilla si gjëndra lakrimale ( lotit) ose pështymës, mushkëritë, zemra, enët e gjakut dhe sytë janë më pak të përfshirë.

Rreth një përqind e popullsisë në në botë është e prekur nga artriti reumatoid, gratë rreth tre herë më shpesh se burrat. Artriti reumatoid mund të ndodhë në çdo moshë, edhe në fëmijëri (Artriti idiopatik juvenil poliartrik). Me rritjen e moshës, incidenca e sëmundjes rritet në të dy gjinitë. Sëmundja zakonisht fillon në dekadën e tretë deri në të pestën e jetës.

Të afërmit e shkallës së parë të individëve me RA janë në rrezik 2- 3 herë më të lartë për sëmundjen.

Përfshirja ekstra-artikulare e organeve të tilla si lëkura, zemra, mushkëritë dhe sytë gjithashtu mund të jenë të rëndësishme.

Cilët janë shkaktarët?

Shkaku i artritit rheumatoid është i panjohur. Faktorët dyshues/shkaktarë të artritit rheumatoid janë:

• Faktorët gjenetikë
• Faktorët e mjedisit dhe hereditar (duhani, ekspozimi ndaj silicit, obeziteti, mosha, gjinia femërore)
• Faktorët hormonal (Testosteroni, Hormoni luteinizues- HL, dihidroepiandrosteroni-DHEA)
• Faktorët imunologjik ( HLA DR-4, pa përjashtuar HLA DR-1,2,3,5,7)
• Faktorët infektiv ( dukë përfshirë agjentët e mundshëm si: Mycoplazmën, EBV, CMV, parvovirusin, virusin e rubeolës, bakterin Porpheryma gingivalis),

Parashikimi i artritit reumatoid

Prognoza e artritit reumatoid varet nga aktiviteti i sëmundjes në fillim dhe në rrjedhë si dhe nga koha kur fillon terapia medikamentoze. Zbulimi i faktorit reumatoid ose antitrupave peptid/proteinë anti-citrullinare (ACPA) tregon një ecuri më agresive të sëmundjes.

Qëllimi i trajtimit është regresioni i plotë i aktivitetit të sëmundjes (heqja), parandalimi i shkatërrimit të nyjes dhe humbjes së funksionit. Në shumicën e pacientëve që trajtohen vazhdimisht, kjo është e mundur me opsionet e sotme terapeutike. Terapia e vazhdueshme duhet të shoqërohet me monitorim të vazhdueshëm të efekteve dhe efekteve anësore nga mjeku i familjes dhe reumatologu.

Simptomat

Në fillim të sëmundjes, simptoma shumë të veçanta mund të shfaqen, për shembull:

• Lodhje
• Gjendjet e rraskapitjes
• Humbje e oreksit
• Humbje peshe
• Temperaturat deri në 38°C apo edhe ethe. Në disa pacientë kjo fazë fillon papritmas, në të tjerët më ngadalë. Është veçanërisht e vështirë të bëni diagnozën në këtë fazë të hershme të sëmundjes.

Simptomat në sistemin muskuloskeletor

Në të njëjtën kohë, shumica e pacientëve zhvillojnë simptoma tipike në sistemin e lëvizjes, ecuria dhe intensiteti i të cilave mund të ndryshojnë shumë. Këto përfshijnë:

• Ngurtësia e mëngjesit: Sidomos në mëngjes, të prekurit kanë nyje të shtanguara dhe të dhimbshme. Gishtat preken më së shpeshti. Sikleti mund të zgjasë për disa orë dhe pastaj gradualisht të përmirësohet.

• Inflamacioni i nyjeve: nyjet e prekura shfaqin inflamacion me ënjtje, ndjeshmëri, ngrohtësi dhe mundësi të zvogëluar të lëvizjes së artikulacionit (ROM).

• Atrofia e muskujve interosse të duarve është një gjetje tipike e hershme. Deformimi i artikulacionit dhe i tendinit mund të çojë në deformime të tilla si devijimi ulnar, deformimet boutonniere dhe deformime sikur qafa e mjellmës, gishtërinjtë e çekanit dhe herë pas here ankiloza e artikulacionit.

Manifestime të tjera të vëzhguara zakonisht muskuloskeletorë përfshijnë si më poshtë:

• Tenosinoviti (e përcaktuar si inflamacion i tendinit dhe mbështjelljes së tendinit ) dhe rupturës së tendinit shoqërues për shkak të përfshirjes së tendinit dhe ligamentit, më së shpeshti përfshin tendinat të muskujve ekstensorë të katërt dhe të pestë në duar.

• Osteoroza periartikulare për shkak të inflamacionit të lokalizuar.

• Osteoporoza e gjeneralizuar për shkak të inflamacionit kronik sistemik, ndryshimeve që lidhen me imobilizimin ose terapinë kortikosteroide.

• Sindromi i tunelit karpal.

• Shumica e pacientëve me AR kanë atrofi të muskujve nga shpërdorimi, i cili shpesh është sekondar ndaj inflamacionit të nyjeve.

Diagnoza

Për dallim nga shumë sëmundje të tjera, artriti reumatoid nuk mund të diagnostikohet qartë duke përdorur një test të vetëm. Diagnoza bëhet nga eksperti që njeh një model sëmundjeje, d.m.th. duke përjashtuar një mozaik të disa blloqeve ndërtimore dhe shkaqeve të tjera për të. Për të marrë këtë parasysh, profesionist të specializuar në fushën e reumatologjisë kanë krijuar kritere diagnostikuese ose klasifikimi.

Kriteret e klasifikimit sipas ACR/EULAR nga viti 2010 mund të shërbejnë si një udhëzues gjatë diagnostikimit. Më poshtë merren parasysh dhe vlerësohen sipas një skeme pikësh:

• Numrin dhe llojin e nyjeve të përfshira
• Kohëzgjatja e inflamacionit të nyjeve (më e shkurtër ose më e gjatë se gjashtë javë)
• Rezultatet e testeve të gjakut (faktori reumatoid, autantitrupat kundër peptideve të citrullinuara, parametrat e inflamacionit si CRP, SE.

Ekzaminimi fizik

Mjeku zakonisht ekzaminon të gjitha nyjet (jo vetëm ato të prekura) për ënjtje, ndjeshmëria, funksion të dëmtuar dhe kërkon nyjet reumatizmale, si dhe indikacionet e përfshirjes së organeve dhe sëmundjeve shoqëruese.

Ekzaminime imazherike

Radiografia mbetet zgjedhja e parë për imazhe në AR. Është e lirë, e disponueshme, lehtësisht e riprodhueshme, dhe lejon krahasimin e lehtë serik për vlerësimin e përparimit të sëmundjes.

Pamjet e shuplakave, kyçeve, gjunjëve, shputave, bërrylave, shpatullave, kërdhokullave, kurrizit cervikal dhe nyjeve të tjera duhet të vlerësohen me radiografi kur të tregohet. Erozionet mund të jenë të pranishme në nyjet e shputave, edhe në mungesë të dhimbjes dhe në mungesë të erozioneve në duar.

 Aspirimi i përmbajtjes së nyjes
 Artrografia
 Ultrasonigrafia
 Rezonanca magnetike

Artriti reumatoid – trajtimi dhe menaxhimi

Qëllimi kryesor i trajtimit është:

– Të suprimojë inflamacionin sa më shumë/shpejt që të jetë e mundur për të kontrolluar simptomat,
– Të parandaloj dëmtimin e nyjeve dhe normalizimin e funksionit,
– Të bëhet rritja e cilësisë së jetës së lidhur me shëndetin afatgjatë dhe zvogëlimin e komorbiditetit.
– Përveç ordinimit të menjëhershëm të DMARDs, monitorim të rregullt aktiviteti i sëmundjes dhe trajtimi në rritje kur është e nevojshme janë thelbësore.
– Kujdesi optimal i pacientëve me artritin reumatoid (RA) konsiston në një qasje të integruar që përfshin si terapitë farmakologjike ashtu edhe ato jo-farmakologjike.

Shumë trajtime jo farmakologjike janë të disponueshme për këtë sëmundje, duke përfshirë ushtrimin, dietën, masazhin, këshillimin, uljen e stresit, terapinë fizike dhe operacionin. Pjesëmarrja aktive e pacientit dhe familjes në hartimin dhe zbatimin e programit terapeutik ndihmon në rritjen e moralit dhe sigurimin e pajtueshmërisë, si dhe duke shpjeguar arsyetimin për terapitë e përdorura.

Terapitë medikamentoze përfshijnë disa klasa të agjentëve, duke përfshirë barna anti-inflamatore josteroide (NSAIDs), barna antireumatike modifikuese të sëmundjes jobiologjike dhe biologjike (DMARDs), imunosupresivë dhe kortikosteroide. Terapia e hershme “me DMARD” është bërë standardi i kujdesit, sepse mund të vonojë përparimin e sëmundjes në mënyrë më efikase sesa trajtimi i mëvonshëm dhe, potencialisht, të shkaktojë më shumë remisione.

Në grupin e barnave DMARDs jobiologjike bëjnë pjesë: hidroksilklorina (HCQ), azathioprine (AZA), sulfasalazine (SSZ), methotrexate (MTX), leflunomide, cyclosporine, kripëra ari, D-penicillamine, minocycline.

Në grupin e barnave DMARDs biologjikë bëjnë pjesë:

 Barnat inhibitor të faktorit të nekrozës tumorale alfa ( anti TNF-alfa): Infliximab, Etanercept, Adalimumab, Golimumab, Certolizumab.
 Barnat inhibitor të receptorëve për interleukoni 6 ( IL-6): Tocilizumab, Sarilumab.
 Barnat inhibitor të kostimulimit të limfociteve T: Abatacept.
 Barna bllokator të limfociteve B: Rituximab.
 Barna bllokator të inteleukinës 1 (IL-1): Anakinra (edhe pse rrallë aplikohet tek pacientët e sëmurë me artrit rheumatoid)

Zhvillimi i agjentëve biologjikë që synojnë molekulat specifike të përfshira në autoimunitet dhe inflamacion ka revolucionarizuar trajtimin e RA. Barnat të tilla janë barnat inhibitor selektiv të enzimës janus kinazë: tofacininib, barcitinib, upadacininib, fligotinib.

Në gratë shtatëzëna me RA, asnjë monitorim i veçantë obstetrik nuk tregohet përtej asaj që bëhet për kujdes të zakonshëm obstetrik. Megjithatë, disa nga barnat e përdorura në trajtimin e AR mund të kenë efekte të dëmshme në fetus dhe mund të duhet të ndërpriten disa muaj para se të planifikimi familjar.

Procedurat kirurgjikale të përdorura në trajtimin e RA përfshijnë vijimin:

• Synovectomia
• Tenosynovectomia
• Rivendosja e tendonit
• Kirurgji rekonstriktive ose artroplastikë
• Arthrodesis

Si do të dukej një ekip mirëfilli profesional trajtues për artrit reumatoid?

Një ekip mirëfilli profesional në trajtimin e artritit do të duhej të dukej në këtë përbërje profesionale:

• Reumatologu
• Farmacisti klinik
• Infermieri/ja
• Nutricionisti ose dietologu
• Terapisti profesional
• Kirurgu ortoped
• Podiatristi ose specialist i shputave
• Psikologu
• Fizioterapisti
• Punëtori social

/Telegrafi/