Një studim nga Instituti Amerikan i Kërkimeve për Kancerin zbuloi se një dietë e shëndetshme për të parandaluar kancerin, jo vetëm që ndihmonte edhe në parandalimin e prekjes nga sëmundjet e zemrës, por edhe e kundërta

Cila është njëra nga arsyet? Kolesteroli mund të ndikojë në zhvillimin dhe progresin e kancerit të gjirit.

Qelizat kancerogjene duket se ushqehen nga kolesteroli. Me sa u vu re në një pjastër Petri, kolesteroli i keq stimulon rritjen e qelizave të kancerit të gjirit, ose thënë ndryshe, ato e gllabëronin atë.

Tumoret mund të thithin aq shumë kolesterol, saqë niveli i tij te pacientët me kancer, tenton të bjerë në mënyrë drastike me rritjen e kancerit. Kjo nuk është shenjë e mirë, duke qenë se mbijetesa e pacientëve bëhet e vështirë kur përthithja e kolesterolit është e lartë.

Mendohet se kanceri e përdor kolesterolin për të formuar estrogjenin ose për të mbështetur membranat e tumorit, që ndihmojnë kancerin të përhapet dhe të pushtojë më shumë inde.

Me fjalë të tjera, kanceri i gjirit mund të përfitojë nga nivelet e larta të kolesterolit, për të furnizuar dhe përshpejtuar rritjen e tyre.

Etja e kancerit për kolesterol është kaq e madhe, saqë kompanitë farmaceutike po mendojnë që ta përdorin atë si një arsye të fortë për të shpërndarë ilaçe antitumorale.

Edhe pse të dhënat kanë qenë të ndryshme, studimi më i madh për kolesterolin dhe kancerin i bërë deri më sot, që ka përfshirë më shumë se një milion pjesëmarrës, zbuloi një rritje të rrezikut të prekjes nga kanceri i gjirit me 17 për qind te femrat që e kishin nivelin e kolesterolit 240, krahasuar me ato që e kishin nën 160.

Nëse ulja e kolesterolit mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të prekjes nga kanceri i gjirit, çfarë ndodh nëse pimë statina për uljen e kolesterolit?

Statinat dukeshin premtuese në eksperimentet laboratorike, por studimet në popullsi, të cilat krahasonin normat e kancerit të gjirit te përdoruesit dhe jopërdoruesit e këtyre medikamenteve, treguan rezultate kontradiktore. Disa tregonin se statinat e ulnin rrezikun e prekjes nga kanceri i gjirit, ndërsa të tjera tregonin të kundërtën. Megjithatë, pothuajse të gjitha këto studime ishin afatshkurtra.

Që të ishin afatgjata, do të duheshin 5 vjet përdorim statine, por kancerit të gjirit mund t’i duhen dekada për t’u zhvilluar.

Studimi i parë për rrezikun e prekjes nga kanceri i gjirit nga përdorimi i statinave për 10 vjet, u botua në vitin 2013.

Ai zbuloi se femrat që kishin pirë statina për një dekadë apo më shumë, rrezikoheshin dyfish për t’u prekur nga dy tipat më të zakonshëm të kancerit invaziv të gjirit: karcinoma invazive duktale dhe ajo lobulare. Ilaçet e kolesterolit e dyfishonin rrezikun. /Telegrafi/