Aktivistët e klimës bllokuan shinat hekurudhore në Gjermaninë veriperëndimore për të protestuar ndaj planeve të minierave të qymyrit në vend.

Dhjetëra aktivistë të klimës u lidhën me zinxhirë në shinat që çojnë në termocentralin me linjit Neurath, në pronësi të kompanisë së energjisë RWE.

“Termocentrali Neurath me qymyr (një nga ndotësit më të mëdhenj të CO2 në Evropë) është i bllokuar. Ne i pushtojmë shinat hekurudhore përgjithmonë”, thanë aktivistët në Twitter.

Dhjetëra aktivistë të tjerë pushtuan një ekskavator në vendin e minierës së linjitit Inden në orët e para të mëngjesit.

“Çdo ton qymyr i nxjerrë këtu nxit më tej krizën klimatike – me pasoja katastrofike. Ne e marrim drejtësinë klimatike në duart tona dhe ndalojmë ekskavatorin dhe rripin transportues”, thuhet në mediet sociale.

Reklama
Reklama

Një demonstratë e madhe u zhvillua gjithashtu pranë fshatit Lutzerath, i cili u dëbua me forcë nga policia javën e kaluar për të zgjeruar një minierë qymyri aty pranë.

Një zëdhënës i grupit mjedisor Ende Gelande, i cili organizoi demonstratën tha se aktivistët e klimës do të vazhdojnë veprimet e tyre të mosbindjes civile për të ndaluar minierat e qymyrit në rajon.

Javën e kaluar, kompania energjetike RWE filloi prishjen e ndërtesave në fshatin e braktisur për të zgjeruar minierën e qymyrit Garzweiler.

Kompania tha në një deklaratë se qymyri nën Lutzerath është i nevojshëm për të “përdorur sa më mirë” flotën e linjitit gjatë krizës energjetike.

Reklama

Sipas një marrëveshjeje midis qeverisë dhe RWE, kompania do të çojë përpara heqjen e qymyrit për tetë vjet dhe do t’i japë fund prodhimit të energjisë me linjit deri në vitin 2030. /Telegrafi/

Reklama