Pas një boshllëku prej disa muajsh, drejtori i Shërbimit të Brendshëm rus të Inteligjencës (FSB), Aleksandar Bortnikov tashmë ka zëvendësin e tij. Presidenti rus Vladimir Putin ka nënshkruar dekretin për emërimin e Sergey Korolev në postin e zëvendësdrejtorit të parë të FSB-së.

Korolev deri më tani ka shërbyer si drejtor i Departamentit për Siguri Ekonomike të FSB-së, i njohur si SEB. Ngritja e Korolevit në këtë pozitë, e bënë atë që të futet në listën e ngushtë për t’u bërë në të ardhmen drejtor i FSB-së, së bashku me figurat si Yevgeny Zinichev.

Zinichev në të kaluarën ka punuar në SEB, përkatësisht në zyrën e Shën Petersburgut. Midis viteve 2007 dhe 2011, ai ishte ndihmës i ish-ministrit të Mbrojtjes, Anatoli Serdyukov.

Reklama
Reklama

Sipas burimeve jozyrtare, siç shkruan Warshaw Institute, Zinichev ishte në krye të Shërbimit Ushtarak rus të Inteligjencës (GRU) në emër të ministrit.

Serdyukov u shkarkua pas një skandali për korrupsion, por kjo nuk e goditi Korolevin. Më 2012, ai u bë udhëheqës i Departamentit për Siguri të Brendshme (USB), ndërsa Korolev ishte përgjegjës i Departamentit të Shërbimit të Gjashtë në USB.

Popullariteti i Vladimir Putinit në rënie, Kremlini rrit buxhetin e Russia Today për propagandë Popullariteti i Vladimir Putinit në rënie, Kremlini rrit buxhetin e Russia Today për propagandë

Oficerët e USB-së kryen aktivitete operacionale në pothuajse të gjitha rastet e profilit të lartë të korrupsionit që kishin për synim goditjen e zyrtarëve qeveritarë, midis të cilëve ishte guvernatori i Kirov Oblast, Nikita Belykh, guvernatori i Sakhalin Oblast, Aleksandar Khoroshavin, guvernatori i Republikës së Komit, Vyacheslav Gayzer dhe ish-shefi i Anti-Korrupsionit dhe Krimeve Ekonomike të Ministrisë së Brendshme ruse, Denis Sugrobov.

Reklama
Reklama

Gjenerali Sergej Smirnov, i cili ishte paraardhësi i Korolevit doli në pension në vitin 2020 me vendim të Putinit. Smirnov kishte filluar të punonte në strukturat e sigurisë shtetërore që nga viti 1974. Ai e kishte mbajtur postin e zëvendësdrejtorit të FSB-së që nga viti 2003. Smirnov kishte mbikëqyrur Departamentin e Inteligjencës Ushtarake, të Sigurisë Ekonomike dhe atë për Mbrojtjen e Kushtetutës.

Thashethemet për dorëheqjen e tij filluan për herë të parë në vitin 2016, kur dy nga vartësit e tij u larguan nga FSB-ja – Yury Yakovlev, kreu i SEB dhe Viktor Voronin, drejtor i Drejtorisë K.

Pas shkarkimit të tyre ishte vet Korolev i cili përfitoi nga përvetësimi në projektin e ndërtimit të rezidencës së Vladimir Putinit në Novo-Ogaryovo, e njohur si çështja Mikhalchenko.

Reklama
Reklama
Pse po dekonspirohen dhe dëbohen spiunët rusë nëpër botë? Pse po dekonspirohen dhe dëbohen spiunët rusë nëpër botë?

Në vitin 2019, Smirnov kishte marr një goditje tjetër kur Kirill Cherkalin, një ish-zyrtar i FSB-së që hetonte bankat, ishte arrestuar për korrupsion. Ajo që e kishte penalizuar Smirnovin është se ai ishte takuar me punëtorët e bankave përkrah vartësve të tij. Pas kësaj, Cherkalin kishte ofruar ndihmë për bankat, duke mbyllur njërin sy para çdo abuzimi.

Pasi Sergey Korolev u promovua në postin e zëvendësdrejtorit të parë të FSB-së, Sergey Alpatov që në të kaluarën ishte zëvendësdrejtor i SEB-it, mori detyrat e tij. /KP/