LAJMI I FUNDIT:

Vazhdon zvarritja e punimeve në rrugën kryesore në Veternik

Vazhdon zvarritja e punimeve në rrugën kryesore në Veternik

Punimet në rrugën kryesore, që lidh hyrjet-daljet e kryeqytetit, po vazhdojnë të zvarriten. Përveç panoramës së bukur që të jep ajo pjesë tek hyn në Prishtinë, gjendja reale e rrugës së ‘Veternikut’ është bërë mjaft e rrezikshme.

Reklama

Rrëshqitja e dheut dhe prishja e murit mbrojtës, po bën që dy nga katër korsit e premtuara dhe pas rreth dy viteve të inagurimit të punimeve mos të shfrytëzohen.

Qarkullimi i madh i veturave në këtë zonë është mjaft i lartë dhe hapësira mes rrugës dhe rrëshqitjes së dheut, mund të maten me centimetra. Ndërsa, zvarritja e madhe që po ndodhë në këtë rrugë, ka bërë që qytetarëve t’iu humbë durimi  dhe të shohin me skepticizëm gjithë këtë projekt.

Për këto arsye, mjaft problematike këtë rrugë po e sheh, Arianit Loxha nga Asociacioni i Arkitektëve të Kosovës. Ai shprehet se vendosja e gabuar e murit mbrojtës ka bërë që rruga atje të rrëshqet vazhdimisht.

Sipas tij, muri mbrojtës i deri tanishëm nuk është vendosur në baza të shëndosha të dheut, dhe siç thotë ai, nëse prapë vendoset në të njëjtën mënyrë dhe themelet nuk vendosen mirë, problemi do të përsëritet.

“Rrëshqitjet e dheut bëhen kryesisht mos përmbajtja e një dokumenti i cili duhet dorëzuar komunës, apo rastin konkret ministrisë i cili nënkupton planifikimin e gërmimit brenda një punishte. Kur të ndërtohet një objekt, apo një infrastrukturë ajo e ka një kufi të përcaktuar. Brenda atij kufiri, dorëzohet një dokument i cili është organizimi i punishtës dhe plani i gërmimit… MUri mbrojtës mundet të vendoset, mirëpo varet se çka ka përfundi. Nëse muri mbrojtës rrëshqet, atëherë themelet nuk janë vendos deri në soliditetin e mjaftueshëm të dheut, për këtë ai prapë do të rrëshqet. Muri mbrojtës duhet të vendoset në baza të shëndosha të dheut, i cili ka aftësi përthithëse të ngarkesave të cilat vendosen. Mund të jetë problem inxhinjerik, mund të jetë problem procedural… Me siguri ka një defekt përderisa ndodhë një gjë e tillë”, thotë ai për KosovaPress.

Përkundër se është kompetencë e Ministrisë së Infrastrukturës, Komuna e Prishtinës, nëpërmjet zëdhënësit të saj, Adonis Tahiri thotë se ky projekt ka filluar pa lejen e tyre.

Tahiri shprehet se qysh në fillim të këtij projekti gjithçka ka shkuar keq, pasi nuk ka pasur asnjë konsultim me ta. Sipas tij, rrëshqitja e dheut do të ndodhë gjithmonë me murë masiv, mirëpo duhet të përdoren forma tjera.

“Ne e kemi ngritë këtë shqetësim qysh kur kanë fillu punimet atje, para se me rrëshqitë dheu për herë të parë atje, për shkak se nga qeveria e kaluar qendrore kanë filluar punimet pa projektin të cilin e ka pasur komuna e Prishtinës, pa asnjë konsultim me komunën e Prishtinës dhe pa leje nga komuna. Projekti jonë ka qenë shumë më i mirë, jo me murë masivë siç është tash, për shkak se muri aty nuk mund të qëndroj, por në forma të tjera të mureve të parenderuara të cilat përdoren tash në autostrada në gjithë botën…ne kemi bërë thirrje qysh nga fillimi që të ndërpritet ky projekt dhe të merret ai i komunës së Prishtinës…murë masiv aty nuk mund të vendoset sepse gjithmonë do të shkaktojnë probleme”, deklaron Tahiri.

Ndërsa, zëvendësministri i Infrastrukturës, Rexhep Kadriu i ka hedhur fajin qeverisjes së kaluar, duke u shprehur se gjitha këto probleme që po shfaqen në këtë rrugë janë si pasojë e projektit të gabuar që kanë ndërmarrë ata.

Pavarësisht kësaj, Kadriu thotë se zgjidhja ideale, përkundër rrëshqitjes së vazhdueshme është muri mbrojtës. Mirëpo, përveç këtij të fundit, sipas tij, do të vendosen dhe pilota që do të forcojnë murin dhe ai do vendoset në tokë të fortë me themele të forta, që mos të rrëshqet më.

Afati më i afërt i përfundimit të zgjerimit të kësaj rruge, sipas zëvendësministrit, Kadriu është pranvera e vitit të ardhshëm.

“Aty ne kemi planifikuar të vendosim  pilota dhe murin e rinj mbrojtës, të cilën do të filloj në pranverë, jemi në fazën e fundit të ri projektimit të atij segmenti. Ndërsa, pjesa tjetër, ne jemi në procedura gjyqësore me kompaninë që e ka bërë dëmtimin e asaj pjese. Ky problem duhet të zgjidhet, është stërzgjatur, realisht është një fluks i madh i qytetarëve dhe i veturave që hynë në Prishtinë dhe del nga Prishtina… Nuk mundesh ndryshe me zgjidh atë problematikë. Nuk mundesh pa e zgjidhë me murin mbrojtës. Mirëpo gabimi ka qenë se fundmi i murit ekzistues mbrojtës nuk është bërë aty ku duhet, është bërë në pjesën ku ka qenë mbushje. Rrafshi rrëshqitës e ka bërë të veten, kështu që me depërtimin e ujërave atmosferike ka rrëshqit ai mur, nuk është punuar ashtu siç duhet, dhe projektuar në fillim ashtu siç duhet”, deklaron Kadriu.

Kjo rrugë ka filluar për zgjerim në vitin 2017, nga qeverisja e kaluar dhe është paraparë që të jetë një rrugë me katër korsi në një drejtim, trotuar me ndriçim dhe shtegun për biçikletë./kp/Telegrafii/

Në trend Lajme

Më shumë
Ushtria e Serbisë në drejtim të vijës kufitare me Kosovën, Qeveria: Serbia ka vendosur afër kufirit edhe artilerinë e rëndë

Ushtria e Serbisë në drejtim të vijës kufitare me Kosovën, Qeveria: Serbia ka vendosur afër kufirit edhe artilerinë e rëndë

Lajme
Kështu kishte folur Oliver Ivanoviq për Milan Radoiçiqin - disa muaj para se të vritej

Kështu kishte folur Oliver Ivanoviq për Milan Radoiçiqin - disa muaj para se të vritej

Lajme
Koloneli i pensionuar serb tregon se si për një minutë mund të vërtetohet se kujt i takon armatimi që u gjet në Banjskë

Koloneli i pensionuar serb tregon se si për një minutë mund të vërtetohet se kujt i takon armatimi që u gjet në Banjskë

Lajme
Po hetohet përfshirja ruse në sulmin e armatosur serb në Banjskë

Po hetohet përfshirja ruse në sulmin e armatosur serb në Banjskë

Lajme
Grumbullimi i forcave serbe në kufi me Kosovën dhe kërkesa e SHBA-së për largimin e tyre – lajm në mediat ndërkombëtare

Grumbullimi i forcave serbe në kufi me Kosovën dhe kërkesa e SHBA-së për largimin e tyre – lajm në mediat ndërkombëtare

Lajme
Armë, municion e pajisje ushtarake, gjetje të reja nga Policia në zonën e shfrytëzuar nga terroristët serbë në Zveçan

Armë, municion e pajisje ushtarake, gjetje të reja nga Policia në zonën e shfrytëzuar nga terroristët serbë në Zveçan

Lajme
Kalo në kategori