Instituti Kombëtar i Shëndetit Publik ka bërë të ditur se uji në rrjetet shpërndarëse nga sisteme me vlera të shtuara të turbullirës nuk është brenda standardit të paraparë dhe nuk rekomandohet të pihet.

IKSHPK rekomandon konsumatorët që shfrytëzojnë këto rrjete shpërndarëse të ujit nga sisteme me vlera të shtuara të turbullirës që para përdorimit ta vlojnë ujin, si masë e sigurisë bakteriologjike e zbatueshme në situata me turbullirë të shtuar në resurse.

Lexoni të plotë njoftimin e IKSHPK për të gjitha kompanitë rajonale të ujësjellësit:

Situata aktuale me ujë të pijes në vendbanimet e vërshuara:

Ekipet e Institutit Kombëtar kanë ngritur vigjilencën dhe monitorimin e ujit për pije. Janë regjistruar vlera të shtuara të turbullirës në disa burime dhe si pasojë ka vështirësi në trajtim të ujit në zonat:

Reklama
Reklama

KRU “Prishtina”- Rajoni Prishtinë: fabrika në Shkabaj dhe fabrika në Drenas

Turbullira e shtuar në Kanalin Ibër Lepenc e ka vështirësi procesin e trajtimit te ujit në FPU Shkabaj dhe  në FPU Drenas. Këto dy fabrika janë jashtë funksionit për shkak të pamundësisë të proceseve  teknologjike të përpunimit te ujit. Për shkak të uljes së kapacitetit prodhues janë duke u zbatuar restrikcione në tërë zonat e shërbimit të KRU-Prishtina.

Të gjitha mostrat e testuara në laboratorët e IKSHPK janë brenda standardeve për ujë të pijshëm sipas Udhëzimit Administrativ Nr.10/21 për cilësi dhe konsum human.

Skenderaj në ujë, vetura e shtëpi të vërshuara, lëvizje me gomone e evakuim edhe të kafshëve – AME publikon fotografi nga qytetet Skenderaj në ujë, vetura e shtëpi të vërshuara, lëvizje me gomone e evakuim edhe të kafshëve – AME publikon fotografi nga qytetet

KRU “Mitrovica”- Rajoni Mitrovicë: fabrika në Shipolit- Mitrovicë dhe fabrika në Balice- Vushtrrisë

Reklama

Nga dje datë 19.01.2023 FPU Balicë/Vushtri dhe FPU ne Shipol/Mitrovicë ka ndërpre furnizimin  në Mitrovicë dhe Skenderajt për shkak të rritjes së turbullirës në ujin e papërpunuar.

Reklama

Pritet në orët e pasdites të startojë trajtimi me kapacitet të zvogëluar.

Në mostrat e grumbulluara deri dje, analiza laboratorike fiziko-kimike rezultojnë me vlerë të ngritur të turbullirës e cila i tejkalon vlerat standarde të lejuara. Nga rezultatet preliminare tē mostrave bakteriologjike të ditës së djeshme, janë në rimbjellje dhe rezultatet përfundimtare që do të përfundojnë nesër.

KRU “Hidrodrini”- Rajoni i Pejës: burimin Drini I Bardhe –Radavc dhe burimi Shkozë-Junik

Turbullira vazhdon me qenë prezentë në burimet burimi Drini i Bardhë-Radavc dhe burimi Shkozë-Junik.

Reklama

Ndërsa për shkak të vërshimeve dhe prurjeve në burime, është ndërprere furnizimi me ujë nga burimi Jarinë-Klinë dhe tani furnizimi bëhet vetëm nga fabrika e ujit në Klinë. Gjithashtu është ndërprerë furnizimi me ujë nga burimi i ujit drenazhet sistemi CDF-Deçan.

Reklama

Të gjitha mostrat e testuara në laboratorët e QRSHP-Pejë janë brenda standardeve për ujë të pijshëm sipas Udhëzimit Administrativ Nr.10/21 për cilësi dhe konsum human.

KRU “Gjakovë”- Rajoni i Gjakovës: burimi në Demjan dhe Gërqinë

Në zonat e furnizimit nga KRU”Gjakova” gjendja e cilësisë së ujit të pijes është e qetë, të gjitha mostrat e analizuara janë brenda standardeve të parapara për ujin e pijshëm.

Reklama

Në zonat e furnizimit nga burimet në Demjan dhe  Gërqine uji nuk është për pije për shkak të vlerave të shtuara të turbullirës

KRU “Bifurkacioni”- Rajoni Ferizaj: fabrika në Pleshinë dhe sistemi në Kaçanik

Të gjitha mostrat e ujit të cilat janë marrë dje dhe sot në Ferizaj dhe Kaçanik janë brenda standardeve për ujin e pijes.

Reklama

Ekipet tona në teren vazhdojnë me monitorim të rregullt. /Telegrafi/