Ritmi i zemrës ndikohet nga aktiviteti i nervave dhe nivelet e hormoneve që lëvizin përmes qarkullimit të gjakut. Kjo do të thotë se ka shumë arsye pse zemra ngadalësohet apo përshpejtohet

Rrahjet e zemrës ndonjëherë mund të jenë më të shpejta dhe ndonjëherë më të ngadalta sepse rrahjet e zemrës në minutë ose rrahjet e zemrës ndikohen nga hormonet adrenalinë dhe noradrenalinë.

Hormonet e tiroides mund të ndikojnë gjithashtu në rrahjet e zemrës – kur zemra rreh shumë shpejt, shumë pak, zemra rreh shumë ngadalë.

Por rrahjet normale të zemrës në një të rritur të shëndetshëm janë midis 60 dhe 100 në minutë.

Reklama

Frekuencat më të ulëta mund të ndodhin te njerëzit e shëndetshëm pa probleme me zemrën, veçanërisht tek ata që janë natyrshëm më aktivë fizikisht.

Reklama

Ritmi normal i zemrës mund të ndryshojë gjithashtu për shkak të ndikimeve të jashtme si frika, dhimbja dhe ndjenja të tjera. Por zemra mund të rrahë në mënyrë të papërshtatshme shpejt ose ngadalë, dhe atëherë kjo tregon një problem potencialisht të madh. Dallimi në ritmin e zemrës është i dukshëm në gjini dhe mosha të ndryshme.

Ritmi normal i zemrës në pushim

Gratë:

⦁ 18-25 vjeç = 74-78
⦁ 26-35 vjeç = 73-76
⦁ 36-45 vjeç = 74-78
⦁ 46-55 vjeç = 74-77
⦁ 56-65 vjeç = 74-76
⦁ 65+ vjeç = 73-76

Reklama

Burrat:

⦁ 18-25 vjeç = 70-73
⦁ 26-35 vjeç = 71-76
⦁ 36-45 vjeç = 72-75
⦁ 46-55 vjet = 72-76
⦁ 56-65 vjeç = 72-76
⦁ 65+ vjeç = 70-73

Reklama

Ritmi normal i zemrës gjatë dhe pas stërvitjes rrit vlerat e përmendura më parë me rreth 30 rrahje në minutë.

Gratë:

⦁ 18-25 vjeç = 100-170
⦁ 26-35 vjeç = 94-160
⦁ 36-45 vjet = 90-153
⦁ 46-55 vjeç = 85-145
⦁ 56-65 vjeç = 83-140
⦁ 65+ vjeç = 78-132

Burrat:

⦁ 18-25 vjeç = 95-162
⦁ 26-35 vjeç = 93-157
⦁ 36-45 vjeç = 88-149
⦁ 46-55 vjet = 74-142
⦁ 56-65 vjeç = 80-163
⦁ 65+ vjeç = 75-128

Reklama

Vlerat dhe rrahjet e zemrës ndryshojnë nga personi në person dhe varen nga gjendja e tyre fizike. Problemet e zemrës ndodhin kryesisht nëse një person në pushim ka rrahje të vazhdueshme të zemrës më të madhe se 100 ose nën 60.

Reklama

Ritmi i ulët i zemrës tek atletët është normal, kështu që mund të jetë 40 deri në 60 në minutë. Nuk është e pazakontë që njerëzit obezë të kenë ritme të larta të zemrës. Ritmi i zemrës në shtatzëni mund të jetë pak më i lartë, kështu që gjatë aktivitetit të moderuar mund të arrijë 130 rrahje në minutë.

Reklama

Nëse rrahjet e zemrës janë më të ulëta se 50 në minutë, kjo gjendje quhet bradikardi, dhe nëse është më e lartë se 100 në pushim, quhet takikardi. Është gjithashtu problematike nëse rrahjet e zemrës nuk ulen për një kohë të gjatë pas ngritjes, për shembull pas stërvitjes.

A është normale të ndjej rrahjen e zemrës sime?

Shumica e njerëzve mund të ndiejnë rrahjet e zemrës ndërsa shtrihen në anën e majtë dhe kjo është krejt normale.

Reklama

Nëse ndjeni se zemra juaj rreh në mënyrë të parregullt për një periudhë të gjatë kohore, ekziston mundësia që të jetë një aritmi ose rrahje e parregullt e zemrës.

Reklama

Rrahjet e zgjatura dhe të përsëritura të parregullta të zemrës janë një shenjë se duhet të shkoni te mjeku.