Shkencëtarët kanë zhvilluar një plastikë të biodegradueshme që zbërthehet në diell dhe ajër.

Plastika është një problem i madh në botë, dhe në disa vende është një shkak i rëndësishëm i përmbytjeve. Për shkak të faktit se polimerët plastikë nuk zbërthehen lehtë, ky lloj ndotje mund të “bllokojë” lumenjtë. Nëse plastika arrin në det, ajo përfundon në fusha të mëdha mbeturinash lundruese.

Për të adresuar problemin e ndotjes së mbeturinave plastike, shkencëtarët kanë zhvilluar plastikë të degradueshme që prishet pasi janë ekspozuar në diell dhe ajër për vetëm shtatë ditë. Ky është një përmirësim i madh në krahasim me faktin se sot duhen dekada dhe madje shekuj për të dekompozuar plastikën.

Shkencëtarët botuan detaje në Journal of the American Chemical Society (JACS) në lidhje me plastikën e degradueshme që shndërrohet në acid sukinik në diell, një molekulë e vogël natyrale jo-toksike që lë fragmente mikroplastike në mjedis. Shkencëtarët përdorën rezonancën magnetike bërthamore (NMR) dhe sektoroskopinë kimike për të demonstruar gjetjet e tyre mbi plastikën, një polimer me bazë naftë.

Autorët e studimit thanë se plastika e degradueshme mund të përzihet me plastikat e tjera për të prodhuar sende më të qëndrueshme, dhe përveç kësaj do të ishte më lehtë e zbërthyeshme.

Plastikat e degradueshme mund të jenë veçanërisht të dobishme në elektronikë. Kur përdoret, plastika do të mbyllej në një pajisje elektronike dhe do të mbrohej nga ajri dhe rrezet e diellit në mënyrë që të mund të zgjaste me vite. Sidoqoftë, pas transportit në landfill, pajisja do të prishej dhe plastika do të ekspozohej ndaj diellit dhe ajrit dhe do të shpërbëhej për disa ditë.

Nënprodukti plastik, acidi sukinik, gjithashtu mund të riciklohet për përdorim tregtar në industrinë farmaceutike dhe ushqimore. Kohët e fundit, është zhvilluar një metodë në të cilën plastika e biodegradueshme shndërrohet në karburant aeroplani.

Plastikat e biodegradueshme janë një hap përpara në luftën kundër mbetjeve plastike, por duhet të bëhet shumë më tepër pasi 10 milionë ton mbetje plastike përfundojnë në oqeane çdo vit.

Komercializimi i plastikës së re pritet në pesë deri në dhjetë vjet. /Telegrafi/