Demenca është një gjendje neurologjike progresive shqetësuese për personin e prekur dhe të dashurit e tij

Për fat të mirë, bërja e ndryshimeve pozitive në stilin e jetës mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të gjendjes së trurit dhe të ngadalësojë shfaqjen e simptomave, dhe provat tregojnë për një aktivitet të veçantë.

Demenca është një sindromë (një grup simptomash të lidhura) që shoqërohet me një rënie të vazhdueshme të funksionimit të trurit dhe ka tendencë të zhvillohet ndërsa njerëzit plaken, megjithëse nuk është një pjesë e natyrshme e plakjes.

Shenjat paralajmëruese të hershme të sëmundjes përfshijnë humbjen e kujtesës dhe një tru të dëmtuar, por ndërsa simptomat përparojnë, simptomat mund të bëhen më të theksuara, dhe njerëzit kanë tendencë të ndjehen të izoluar.

Megjithëse plakja është faktori më i madh i rrezikut për demencë, provat tregojnë se stili i jetesës mund të ndikojë në rrezikun e një personi për të zhvilluar gjendjen gjithashtu.

Sipas Shoqatës së Alzheimerit, aktivitetet e rregullta fizike janë një nga mënyrat më të mira për të zvogëluar rrezikun e demencës, dhe studime të shumta kanë mbështetur këto pohime.

Një studim i ri i botuar në The Lancet Public Health bazohet në literaturën ekzistuese duke eksploruar sesi nivelet e fitnesit me kalimin e kohës ndikojnë në rrezikun e demencës.

“Është e rëndësishme të themi se nuk është kurrë vonë për të filluar ushtrimet. Pjesëmarrësi mesatar në studimin tonë ishte rreth 60-vjeç në fillim, dhe përmirësimi pas ushtrimeve në palestër ishte i lidhur me rrezikun e ulët të demencës”, thotë autori kryesor Atefe Tari i Grupit të Kërkimeve të Ushtrimeve Kardiake (CERG) në Universitetin norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë (NTNU).

Edhe studimet e mëparshme gjithashtu kanë hedhur dritë se ushtrimet ulin rrezikun e demencës.

Sipas një studimi të kryer nga Klinika Mayo, çdo ushtrim mund të zvogëlojë rrezikun e demencës dhe të ngadalësojë përparimin e sëmundjes pasi ajo të fillojë, transmeton KosovaPress.

Studiuesit ekzaminuan rolin e ushtrimit aerobik në ruajtjen e aftësive njohëse dhe arritën në përfundimin se nuk duhet të anashkalohet si një terapi e rëndësishme kundër demencës.

Studiuesit e përcaktuan gjerësisht ushtrimin si aktivitet fizik të mjaftueshëm aerob për të ngritur rrahjet e zemrës dhe për të rritur nevojën e trupit për oksigjen.

Për shumë njerëz, ecja është një zgjedhje e shkëlqyeshme për ushtrime aerobike por shembuj të tjerë përfshijnë notin, biçikletën dhe vrapimin.

Studiuesit vërejnë se studimet e imazhit të trurit kanë zbuluar në mënyrë të vazhdueshme prova objektive të efekteve të favorshme të ushtrimit në integritetin e trurit të njeriut.

Gjithashtu, ata thonë se ushtrimet gjenerojnë faktorë trofikë që përmirësojnë funksionimin e trurit.