Si të shmangni pesticidet në fruta dhe perime? Qe çfarë thonë ekspertët

Reklama

Pesticidet janë të pashmangshme në jetën tonë, madje edhe ushqimi organik nuk është krejtësisht pa to.

Nuk duhet të harrojmë se ka edhe helme natyrale, ndaj nuk janë vetëm kimikatet që na kërcënojnë. Edhe ushqimi organik nuk është pa pesticide, transmeton Telegrafi.

Shumë hulumtime që na paralajmërojnë sot për pesticidet, kanë treguar se ato mund të gjenden edhe në produktet e tyre, ndonëse vetëm në shtatë për qind të rasteve.

Frutat dhe perimet e rritura në mënyrë joorganike përmbajnë rreth 60 për qind të tyre.

Megjithatë, sipas saj, dozat e këtyre pesticideve nuk janë shumë të larta kur frutat dhe perimet tashmë kanë arritur te konsumatorët.

Reklama

Prodhuesit e mëdhenj përgjithësisht respektojnë rendin e spërkatjes, ndaj mjafton që këto ushqime të lahen mirë. Gjithashtu, shumica e pesticideve shkatërrohen me trajtim termik.

Reklama

Ka shumë pak studime të pavarura, por është zbuluar se pesticidet gjenden edhe në duhan, gjë që është një paralajmërim duke pasur parasysh faktin se 50 për qind e njerëzve nga mosha 40 deri në 50 vjeç pinë duhan.

Shumica e pesticideve mblidhen në vendin ku bishti është ngjitur me frutat dhe perimet, kështu që kjo pjesë e frutave është më e rrezikshmja.

Megjithatë, rreziku i pesticideve në fruta dhe perime është po aq i madh sa rreziku për shëndetin e një gote verë në tre muaj.

Reklama

Sipas  ekspertëve, nuk duhet të shqetësohemi shumë nëse ushqimi përgatitet në mënyrën e zakonshme dhe nuk ka nevojë të shpenzohen para për zeolitin, të cilin kohët e fundit disa amvisa e përdorin kur lajnë frutat. /Telegrafi/

Reklama