Raporti masiv përfundimtar nga komiteti i Dhomës së Përfaqësuesve që heton sulmin e 6 janarit gjen fajtor vetëm një person për kryengritjen e Kapitolit të vitit 2021, dhe ai është ish-presidenti amerikan Donald Trump.

Dokumenti prej 814 faqesh detajon gjetjet e hetimit 18-mujor të panelit, duke u mbështetur në më shumë se 1,000 intervista të dëshmitarëve dhe më shumë se një milion faqe materiale burimore. Komiteti gjeti një “komplot shumëpjesësh” të orkestruar nga Trump dhe aleatët e tij më të afërt, të gjitha me synimin për të përmbysur humbjen e tij në zgjedhjet e vitit 2020, transmeton Telegrafi.

Duke paraqitur detajet e jashtëzakonshme – presionin e tij ndaj shteteve, zyrtarëve federalë dhe zëvendës-presidentit Mike Pence – komiteti i shtatë demokratëve dhe dy republikanëve thotë se po përpiqet të parandalojë që diçka e ngjashme të mos ndodhë përsëri.

Reklama
Reklama

Paneli synon gjithashtu të parandalojë që Trump, i cili ka shpallur sërish kandidaturën për President, të mos kthehet ndonjëherë në pushtet.

Midis rekomandimeve të tjera, paneli sugjeron që Kongresi të konsiderojë ndalimin e tij dhe të tjerëve që e ndihmuan nga zyra federale për rolin e tij në kryengritje, në të cilën një turmë e dhunshme e mbështetësve të tij sulmoi Kapitolin dhe ndërpreu certifikimin e fitores së Presidentit Joe Biden.

“Vendi ynë ka shkuar shumë larg për të lejuar një President të mposhtur të kthehet në një tiran të suksesshëm duke përmbysur institucionet tona demokratike, duke nxitur dhunën dhe, siç e pashë, duke hapur derën për ata në vendin tonë, urrejtja dhe fanatizmi i të cilëve kërcënojnë barazinë dhe drejtësi për të gjithë amerikanët”, shkroi kryetari i komitetit, deputeti demokrat Bennie Thompson nga Misisipi, në një parathënie të raportit.

Reklama
Reklama

Çka pritet më tej

Komiteti do të shpërndahet gjatë javës së ardhshme pasi Dhoma e re e re e udhëhequr nga republikanët do të betohet më 3 janar.

Por paneli siguroi që puna e tij do të vazhdojë, duke rekomanduar zyrtarisht që Departamenti i Drejtësisë të hetojë dhe ndjekë penalisht Trumpin për katër krime. /Telegrafi/