0Shares

Studiuesi i madh, Robert Elsie, sjell një incizim të rrallë të vitit 1986 që pasqyron të folmen e arvanitasve në Mesini të Greqisë.

“Pas ekstremeve lindore, perëndimore dhe veriore, ja këtu një incizim jugor nga koleksioni im dialektor të shqipes – një folës nga Mesini në Peloponezin perëndimor (Greqi). Në të kaluarën shqiptarët banuan në trevat e gjera të Greqisë qendrore dhe të Peloponezit. Në vitet 1980 kishte ende 320 fshatra shqipfolëse në rajon. Sot, kjo formë e vjetër e shqipes po shuhet shpejt. Shumica e folësve janë mbi moshën 80. Është një humbje e madhe dhe një tragjedi kulturore, për Shqipërinë dhe për Greqinë!”, shkruan ai.

Incizimin mund ta dëgjoni: KËTU. /Telegrafi/

Të Ngjajshme
Shfaq Komentet (0)