Coronavirus ka ulur emetimet e gazrave më shpejt se vitet e negociatave për klimën. A tregoi shpërthimi i coronavirusit se si mund të jetë jeta nëse do të vepronim seriozisht për ndryshimin e klimës? 

Reklama

Kina, ndotësi më i madh në botë i gazit serë, nuk ka në plan të shkurtojë emetimet e saj. Megjithatë, papritmas, kjo ekonomi kolosale, e mbështetur në qymyr ka ulur emetimet në 25%, sipas numrave të dhënë nga Lauri Myllyvirta në Qendrën e Kërkimit të Energjisë dhe Ajrit të Pastër të Universitetit të Helsinkit. Jo për shkak të krizës klimatike, por COVID-19 të urgjencës së shëndetit publik, transmeton Telegrafi.

“Që diçka e tillë të ndodhë praktikisht brenda natës është shumë e paparë”, tha Myllyvirta për DW.

Reklama

Wuhan, qyteti i provincës Hubei me 11 milionë banorë në qendër të  shpërthimit të coronavirusit ka qenë në mbyllje që nga fundi i janarit. Me bizneset dhe fabrikat në provincë të mbyllura, dhe qindra miliona njerëz në të gjithë vendin u bënë të palëvizshëm duke përfshirë kufizime të udhëtimit, atmosfera mbi Kinën në imazhet satelitore të NASA-s duket praktikisht e pastër nga emetimet e oksidit të azotit.

Reklama

E gjithë kjo duket si një lajm i mirë për planetin – të paktën në një afat të shkurtër. “Supozoni se ishit një politikëbërës dhe po mendonit se çfarë do të bënit për të ulur emetimet – thjesht keni marrë një udhëzim mjaft të mirë”, thotë Amy Jaffe, drejtoreshë e programit të Këshillit për Marrëdhëniet me Jashtë ‘Siguria e Energjisë dhe Ndryshimi i Klimës.

Reklama

Mësoni të lokalizoni

Jaffe thotë se virusi po na nxit të ndryshojmë zakonet tona në mënyra që mund të japin një kontribut afatgjatë në mbrojtjen e klimës – duke punuar nga shtëpia, konferenca me video, duke punuar me orarë të shkurtër për të zvogëluar trafikun.

Kompanitë gjithashtu mund të konkludojnë se ajo që është e mirë për planetin – prodhimi i lokalizuar – është një mënyrë e arsyeshme për të mbrojtur zinxhirët e tyre të furnizimit nga të gjitha llojet e rrezikut, siç janë ngjarjet ekstreme të motit të lidhura me ndryshimin e klimës.

Reklama

Megjithatë, pjesa më e madhe e emetimeve të kursyera në Kinë gjatë javëve të fundit vjen nga ngadalësimi i prodhimtarisë, dhe kjo është diçka që pak politikanë do të mbronin si politikë zyrtare përtej një krize të menjëhershme.

Reklama

Një tkurrje e menaxhuar

“E vetmja kohë kur shohim që emetimet të zvogëlohen në mënyrë të konsiderueshme është kur vendet – ose bota – shkon në recesion”, thotë Jon Erickson, një ekonomist ekologjik në Institutin Gund të Universitetit të Vermont.

“Këto momente vërtet tregojnë se si emetimet e ngushta të gazrave serë janë të lidhura me rritjen ekonomike”, tha Erickson për DW.

Ndërsa recesionet janë të mira për klimën, ato janë të tmerrshme për njerëzit – veçanërisht ata që tashmë përfitojnë më pak nga ekonomitë tona të karburanteve fosile. Ndër më të goditurit nga reagimi i coronavirusit të Kinës janë punëtorët migrantë me paga të ulëta që tashmë jetojnë jetë të pasigurt.

Reklama
Reklama

Nëse kjo tingëllon në mënyrë qesharake optimiste, javët e fundit të paktën sugjerojnë që kur një krizë vlerësohet mjaft urgjente, bota mund të veprojë mirë dhe shpejtë.

“Nëse me të vërtetë e trajtojmë klimën si një emergjencë, pasi ne po e trajtojmë këtë pandemi si një emergjencë, duhet të kemi një nivel të ngjashëm të koordinimit ndërkombëtar”, thotë Erickson, duke filluar me përshkallëzimin e shpejtë të investimeve të karburanteve fosile.

Një shije e krizave në të ardhmen

Duke transmetuar person-në-person dhe duke dërguar dridhje ekonomike nëpër gjashtë kontinente, coronavirusi ka nënvizuar se sa e ndërlidhur është bashkësia jonë globale. Efekti i tepërt përmes zinxhirëve të furnizimit zbulon gjithashtu përgjegjësinë tonë kolektive për emetimet, pasi fabrikat e Kinës furnizojnë biznese dhe konsumatorë në Perëndim.

Reklama
Reklama

Neglizhimi i kësaj përgjegjësie mund të nënkuptojë përplasje dhe kriza shumë më të dhimbshme se gjithçka që kemi parë deri më tani.

Me një numër global vdekjesh mbi 3,400, COVID-19 ende shfaqet shumë më pak vdekjeprurëse sesa karburantet fosile, të cilat, sipas një studimi të fundit që Myllyvirta ishte bashkëautor për Greenpeace, janë përgjegjës për 4.5 milionë vdekje që lidhen me ndotjen e ajrit çdo vit, përveç nga ndikimet klimatike.

“Kjo është një mundësi për të folur për stabilizimin e planifikuar ekonomik dhe të flasim për degradim të planifikuar”, thotë Erickson. “Ekonomia do të kontraktojë; ajo do të godasë kufijtë, do të rrëzohet, do të shembet vetë. Do të dëmtojë më shumë”. /Telegrafi/