LAJMI I FUNDIT:

Çfarë është Parkinson dhe cilat janë simptomat e sëmundjes?

Çfarë është Parkinson dhe cilat janë simptomat e sëmundjes?

Sëmundja e Parkinsonit është një gjendje ku disa pjesë të trurit dëmtohen në mënyrë progresive gjatë shumë viteve.

Reklama

Çrregullimi i trurit prek rreth një në 500 njerëz, por cilat janë simptomat?

Shumica e njerëzve që fillojnë të shfaqin simptoma janë mbi 50 vjeç, por një në 20 me këtë gjendje përjetojnë simptomat e para nën 40 vjeç. Ajo shkaktohet nga humbja e qelizave nervore në një pjesë të trurit të quajtur substantia nigra.

Kjo çon në një reduktim të një kimikati të quajtur dopaminë në tru – dopamina është çelësi për rregullimin e lëvizjes së trupit.

Ky ushqim 'i shëndetshëm' mund të rrisë në të vërtetë rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit me 39 për qind
Lexo po ashtu Ky ushqim 'i shëndetshëm' mund të rrisë në të vërtetë rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit me 39 për qind

Prandaj, një reduktim i dopaminës është përgjegjës për shumë nga simptomat e sëmundjes së Parkinsonit.

Është e paqartë saktësisht se çfarë e shkakton humbjen e qelizave nervore. Shumica e ekspertëve mendojnë se një kombinim i faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë është përgjegjës. Burrat kanë një rrezik pak më të lartë për t’u prekur nga Parkinson sesa gratë.

Përbërësit në produktet e pastrimit mund të rrisin rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit dhe kancerit
Lexo po ashtu Përbërësit në produktet e pastrimit mund të rrisin rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit dhe kancerit

Sipas NHS , simptomat mund të përfshijnë:

  • Dridhje e pavullnetshme e pjesëve të veçanta të trupit

  • Lëvizje e ngadaltë

  • Muskuj të ngurtë dhe jo fleksibël

  • Depresion dhe ankth

  • Probleme të ekuilibrit

  • Humbje e shqisës së nuhatjes

  • Probleme me gjumin

  • Probleme me kujtesën. /Telegrafi/