Ashtu si njerëzit, qentë nuk janë në gjendje të sintetizojnë acide yndyrore omega-3 dhe omega-6 në trupat e tyre. Kështu, ata duhet të marrin sasi të përshtatshme të këtyre “acideve yndyrore thelbësore” përmes shtesave.

Kur qentë nuk marrin mjaft acide yndyrore thelbësore, ata zhvillojnë simptoma të mungesës që mund të çojnë në një numër problemesh shëndetësore. Në mënyrë që të siguroheni që qeni juaj po merr mjaftueshëm nga këto lëndë ushqyese jetësore, është e rëndësishme të kuptoni se cilat janë ato dhe nga vijnë.

Ekzistojnë tre versione kryesore të acideve yndyrore omega-3: ALA, EPA dhe DHA.

Acidi Omega-3 Alfa-linolenik (ALA) nga burimet bimore (fara liri, fara chia, fara të ndryshme dhe arra) konsiderohen “omega-3 me zinxhir të shkurtër” pasi ALA është një zinxhir molekular i gjatë 18 karbon.

Omega-3 me origjinë bimore nuk janë versioni më bioaktiv i omega-3 dhe duhet të shndërrohen nga enzimat e trupit të qenit dhe të sintetizohen në omega-3 të “zinxhirit të gjatë” shumë bioaktiv; Acidi eikosapentaenoik (EPA) një zinxhir molekular i gjatë 20 karbon dhe acidi Docosahexaenoic (DHA) një molekulë me zinxhir të gjatë 22 karbon. Këto omega-3 me zinxhir të gjatë, EPA dhe DHA, gjenden në vajrat e peshkut, vajrat e kafshëve detare dhe vajrat e algave.

Shndërrimi i zinxhirit të shkurtër ALA në zinxhirin shumë bioaktiv të gjatë EPA dhe DHA është një proces shumë joefikas me vetëm 1-10 për qind të ALA të konvertuar.

Kur blini një shtesë omega-3 për kafshën tuaj, kërkoni një peshk / vaj detar ose vaj algash. Nëse lejon buxheti, blini një produkt të bërë nga përbërës të nivelit njerëzor për të siguruar që metalet e rënda toksike janë hequr. /Telegrafi/