LAJMI I FUNDIT:

Çfarë duhet shmangur kur bëni dush

Çfarë duhet shmangur kur bëni dush
(Foto: Getty Images)

Enët e sapunit shpesh nuk kullohen siç duhet, duke i bërë ato një terren mbarështues për bakteret. Edhe më keq, mikroorganizmat do të fillojnë të rriten në sapunin që është në enë.

Reklama

Të gjithë përdorim produkte të ndryshme dushi, por disa prej tyre mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë.

Sapunë të fortë

Pavarësisht se ku dhe si e ruani sapunin tuaj, është ndoshta një nga produktet e pakta që shumica e njerëzve do të përdorin sa herë që bëjnë dush. Në fund të fundit, qëllimi i larjes është të pastroheni. Por nëse përdorni sapunë të fortë, kjo mund të krijojë një problem.

Në përgjithësi, sapunët janë shumë të ashpër ndaj lëkurës për shkak të pH-së së lartë dhe lauril sulfat natriumi që përmbajnë”, thotë mjekja Sonny Sherpa.

Ajo shton se një sapun i tillë largon vajrat natyrale nga trupi, duke e lënë lëkurën të pastër, por edhe shumë të thatë. Njerëzit me lëkurë të thatë dhe të ndjeshme duhet të mendojnë dy herë për përdorimin e tyre.

Ekziston gjithashtu pyetja se sa jo-sanitare mund të jenë ato, edhe në kushtet më të mira të ruajtjes.

“Përveç dehidratimit të lëkurës, sapunët mund të përmbajnë baktere, viruse dhe kërpudha që shkaktojnë sëmundje. Të paktën paraqesin rrezik kur lihen aksidentalisht në dyshemenë e banjës, kështu që mund të shkaktojnë lëndime”, thotë Sherpa.

Enët e sapunit

Sado të kujdesshëm të jeni, duhet ta mbani sapunin diku ku nuk do të rrëshqasë deri në fund kur nuk është në përdorim. Dhe sipas ekspertëve, mënyra se si e ruani sapunin mund të përbëjë edhe disa rreziqe për shëndetin.

“Pjatat e sapunit shpesh nuk kullohen siç duhet, duke i bërë ato një terren mbarështues për bakteret. Ajo që është më e keqja është se mikroorganizmat madje do të fillojnë të rriten në sapunin që është në enë. Si rrjedhojë, ju bën të ndjeshëm ndaj infeksioneve bakteriale”, tha Kristina Hendia, këshilltare mjekësore në “Beardoholic”.

(Foto: ToI)

Makinë rroje elektrike

Koha e dushit përfshin shumë më tepër sesa thjesht sapunim dhe shpëlarje. Mund të përfshijë gjithashtu procedura të kujdesit, të tilla si rutina e kujdesit të lëkurës ose rruajtje. Ekspertët thonë se nëse po planifikoni të shkurtoni mjekrën, mund të jetë më mirë të rrini me brisqe të thjeshta dhe jo me një pajisje të sofistikuar.

“Makina e rrojës funksionon shumë më mirë kur rruani flokët ose mjekrën e thatë, të cilat janë më të ashpra dhe më rezistuese ndaj forcës së tehut rrotullues,” tha Jenny Miller, duke shtuar se është më mirë të rruash kokën dhe mjekrën para se të futesh në dush, pasi qimet që janë ende rreth qafës dhe gjoksit, i shpëlani nën ujë.

Produkte për banjë me vaj

Ashtu si rutina e dushit e të gjithëve është e ndryshme, po ashtu janë edhe numri dhe lloji i produkteve që përdorim gjatë banjës. Disa zgjedhin lloje të caktuara eksfolimi, ndërsa të tjerë përdorin shampon dhe kondicionerë të veçantë. Por nëse doni të shmangni një rrezik të higjienës, ekspertët thonë se duhet të qëndroni larg produkteve të caktuara që mund të shkaktojnë probleme shëndetësore.

“Mund të duket e qartë, por është më mirë të shmangni përdorimin e produkteve me vaj në dush. Produkti mund të derdhet aksidentalisht në dyshemenë e dushit ose në pllaka, duke i bërë ato të rrëshqitshme dhe duke rritur kështu shanset që ju të rrëshqisni. Edhe nëse jeni të kujdesshëm, nuk duhet të rrezikoni një frakturë kocke”, thotë Hendia.

Xhel dushi

Ndërsa sapuni mund të jetë problematik, alternativat mund të krijojnë gjithashtu një situatë të pakëndshme. Ekspertët paralajmërojnë se duhet të bëni disa kërkime përpara se të filloni të përdorni një produkt të ri banje.

“Xhelët e dushit mund të jenë të rrezikshëm kur bëni dush me ujë të fortë”, tha Nancy Mitchell, një infermiere e regjistruar.

Ajo shpjegon se xhelët e dushit nuk shkumëzojnë në ujë të fortë, prandaj mund të vëreni se lëkura juaj ndihet paksa e “rrëshqitshme” pas përdorimit të tyre.

“Shumica e këtyre produkteve përmbajnë edhe vajguri si lubrifikant, i cili është mjaft i rrëshqitshëm në vetvete. Nëse këto xhel derdhen në vaskë ose dush, mund të krijojë gjithashtu një rrezik rrëshqitjeje si për ju ashtu edhe për personin që bën dush pas jush”, thotë Mitchell, duke shtuar se është veçanërisht i rrezikshëm për të moshuarit.

(Foto: Eat This, Not That)