A keni vërejtur njollë të hirtë të lëkurës në fytyrën tuaj ose në zona të tjera si qafë dhe krahë?

Mund të jetë melasma, një problem i zakonshëm i lëkurës, më i përhapur tek gratë, që nuk është zakonisht shumë shqetësues.

Çfarë është melasma?

Melasma është një hiperpigmentim i lëkurës ku shfaqet si pjesë më e errët në zona të fytyrës si balli, mjekër, faqe, sipër buzës dhe urën e hundës.

Ndërsa shkencëtarët nuk e dinë arsyen e saktë, gjëra të tilla si shtatzënia, ndryshimet hormonale, stresi dhe problemet e tiroides mund të jenë në rrënjë të saj. Gratë me ngjyrë kanë më shumë të ngjarë të luftojnë me melasma dhe përderisa mund të mos jetë e rrezikshme, mund të jetë shqetësuese të merresh me të.

Melasma nganjëherë quhet edhe kloasma ose “maskë e shtatzënisë”, pasi mund të ndodhë kur një grua mbetet shtatzënë dhe pëson ndryshime në nivelin e saj të estrogjenit dhe progesteronit.

Sipas profesionistëve, ky problem është zakonisht i padëmshëm, pa asnjë arsye për shqetësim mjekësor.

Ndërsa shtatzënia shkakton melasmë për disa, thuhet se mund të shkaktohet edhe  nga ndryshimet hormonale që ndodhin nëse po merrni pilula për kontrollin e lindjes, nën një stres shumë të madh ose keni sëmundje tiroide. Për më tepër, ekspozimi i tepërt në diell mund të bëjë që melasma të shfaqet më tepër.

Diagnoza dhe trajtimi

Nëse melasma juaj është shkaktuar nga shtatzënia ose pilulat e kontrollit të lindjes, shanset janë që ajo të largohet vetë. Përndryshe, mund të mbetet prezentë për shumë vite.

Nëse është e bezdisshme për ju, mund të kërkoni këshilla nga një mjek për lehtësimin e shenjave. Mjeku ose dermatologu juaj mund të diagnostikojë melasmën duke bërë një ekzaminim vizual të lëkurës tuaj, dhe t’ju rekomandojë një krem për t’ju ndihmuar në ndriçimin e lëkurës.

Ka produkte parandalues ​​të formuluara posaçërisht për tu vendosur përpara se të dilni në diell që do t’ju ndihmojnë të bllokoni fizikisht rrezet nga errësimi i lëkurës tuaj. Si përfundim, gjëja më e rëndësishme kur bëhet fjalë për kujdesin ndaj lëkurës, mos harroni të vendosni krem mbrojtës ndaj diellit në çdo dalje tuajën. /Telegrafi/