LAJMI I FUNDIT:

Bregu: Familjarizimi, solidariteti dhe pragmatizmi politik i japin kuptim bashkëpunimit rajonal, përfitimet e të cilit janë provuar tashmë, më shumë se një here

Bregu: Familjarizimi, solidariteti dhe pragmatizmi politik i japin kuptim bashkëpunimit rajonal, përfitimet e të cilit janë provuar tashmë, më shumë se një here

Sekretarja e Përgjithshme e RCC-së merr pjesë në Forumin e Dubrovnikut, Majlinda Bregu, në Forumin e Dubrovnikut, ka thënë se nuk janë proceset zyrtare e burokratike e as biznesi ato që i japin kuptim bashkëpunimit rajonal. “Janë familjarizimi, solidariteti dhe pragmatizmi politik. Kjo është fryma që ne po përpiqemi të krijojmë, për një proces bashkëpunimi të suksesshëm, ku të përfshihen të gjithë. Përfitimet që kanë dalë nga bashkëpunimi rajonal tashmë kanë provuar herë pas here, se RCC ka shënuar histori suksesi me strategjinë e saj të mirë koordinimit mes të gjitha palëve pjesëmarrëse”, tha Bregu.

“Dhjetë ditë më parë, tarifat për roaming janë hequr në të gjithë Ballkanin Perëndimor pikërisht si rezultat i këtij bashkëpunimit rajonal. Kjo gjë pati efekt të menjëhershëm, duke i lehtësuar jetën kujtdo që udhëton dhe zhvillon bizneset në rajon. Roam-Free është projekti për të ardhmen e Ballkanit ndaj ne kemi filluar përgatitjet edhe për zgjerimin e tij me BE-në. Roaming- Free nuk ka qenë përpjekja e vetme e rajonit gjatë këtij viti. Mbajtja e kufijve të hapur gjatë pandemisë për mallra të zakonshëm dhe ilaçe, krijimi i korsive të gjelbra, është gjithashtu një histori suksesi i bashkëpunimit rajonal”, shtoi Bregu.


Bregu mori pjesë në panelin “Bashkimi Evropian, Nisma e Tre Deteve dhe Kina 17+: Si të mbështesni rritjen ekonomike dhe zhvillimin shoqëror të Evropës Qendrore dhe Lindore.
Në Evropën Juglindore, bashkëpunimi rajonal përbën një element thelbësor dhe jetësor të zhvillimit të saj socio-ekonomik. Për shkak të Covid, PBB pësoi një rënie me 5,7% të PBB-së. Mesatarja e papunësisë është në 11%, ndërsa niveli i papunësisë në BE është 7,3%. Papunësia e të rinjve qëndron në 22,3%. Njerëzit jetojnë mesatarisht 3 vjet më pak se një qytetar i BE-së. Përdorimi i furnizimit me energji të qymyrit 26% në disa raste shkon mbi 50%.

“Në këtë realitet të vështirë, aspak rozë, po përpiqemi të punojmë dhe të bëjmë disa ndryshime pozitive. Qëllimi është veçanërisht i fokusuar në ikjen e trurit “brain drain” dhe shpopullimit, niveli mesatar i të cilit në 80 vitet e ardhshme vlerësohet në 6.7 për mijë banorë. Strategjia SEE 2030, e miratuar muajin e kaluar nga të gjithë pjesëmarrësit e Procesit të Bashkëpunimit të Evropës Juglindore, është Strategjia e parë gjithëpërfshirëse që adreson të gjithë rajonin e Evropës Juglindore – përfshirë Ballkanin Perëndimor, Shtetet Anëtare të BE dhe gjithashtu Turqinë e Moldavinë. Për më tepër, dy nga ekonomitë në këtë zonë janë pjesë e Eurozonës, njëra anëtare e G-20. Një mbulim i tillë gjeografik është në vetvete një mesazh i fortë politik. Ai rikonfirmon në terma më konkretë faktin se rajoni është zotuar për një të ardhme të përbashkët, bazuar në interesin e përbashkët dhe vlerat e përbashkëta. Duhet të theksohet se sipas Bankës Botërore, PBB e SEE në 2019 arriti rreth 2 trilion dollarë, gjë që do ta bënte atë ekonominë e 8-të më të madhe në botë. Potenciali i një tregu të tillë është i madh”, përfundoi Bregu.

Në trend Lajme

Më shumë
U tregua e ashpër ndaj Vuçiqit në Këshill të Sigurimit - reagime të shumta në mbështetje të përfaqësues së Maltës

U tregua e ashpër ndaj Vuçiqit në Këshill të Sigurimit - reagime të shumta në mbështetje të përfaqësues së Maltës

Lajme
Joseph: Supriza e KS-së ishte se Kosova dhe Rusia u pajtuan për rëndësinë e fushatës ajrore të NATO-s, Putin e ka hedhur Serbinë nën autobus

Joseph: Supriza e KS-së ishte se Kosova dhe Rusia u pajtuan për rëndësinë e fushatës ajrore të NATO-s, Putin e ka hedhur Serbinë nën autobus

Lajme
UP-ja pezullon nga puna profesorin Xhevat Krasniqi që dyshohet për ngacmim seksual

UP-ja pezullon nga puna profesorin Xhevat Krasniqi që dyshohet për ngacmim seksual

Lajme
Nënat e Srebrenicës falënderojnë presidenten Osmani: Një fjalim i tillë do të mbahet mend ndër breza

Nënat e Srebrenicës falënderojnë presidenten Osmani: Një fjalim i tillë do të mbahet mend ndër breza

Lajme
Haradinaj kërkon dorëheqjen e Qeverisë Kurti, pas publikimit të raportit nga DASH

Haradinaj kërkon dorëheqjen e Qeverisë Kurti, pas publikimit të raportit nga DASH

Lajme
​Raporti i DASh-it, opozita e vlerëson shqetësues, pushteti mohon ndërhyrjet në sistem të drejtësisë

​Raporti i DASh-it, opozita e vlerëson shqetësues, pushteti mohon ndërhyrjet në sistem të drejtësisë

Lajme
Kalo në kategori