Dje, 29 qershor, ishte një datë e rëndësishme në historinë e iPhone. Sepse ishte më 29 qershor 2007, produkti që ndryshoi botën nisi për herë të parë rrugën e saj. Ishte 9 janar 2007 kur atëherë CEO i Apple Steve Jobs mbajti iPhone në dorë për ta parë të gjithë dhe tha “sot, Apple do të rishpikë telefonin”.

Bota ndryshoi 14 vjet më parë kur Apple lansoi OG iPhone.

Por iPhone bëri më shumë sesa kaq, pasi ndryshoi mënyra se si njerëzit në planet kishin qasje te lajmet, sportet, moti, të dhënat dhe si ata komunikonin me njëri-tjetrin. Së shpejti, fjalët si aplikacionet u bënë të zakonshme dhe më të shpejta nga sa mund të imagjinonit, pothuajse të gjithë ishin duke përdorur një telefon inteligjent me ekran ‘touchscreen’. Sigurisht, Apple ka azhurnuar seriozisht aftësitë e iPhone që nga lëshimi i modelit origjinal të gjeneratës dhe disa teste të fundit të shpejtësisë zbulojnë se sa i ngadaltë ishte krahasuar me versionet aktuale të telefonit.

Reklama
Reklama

iPhone i parë ishte i pajisur me lidhje me rrjetin e ngadaltë të AT&T. Kjo ndryshoi vitin e ardhshëm kur u lëshua iPhone 3G. Në këtë datë 14 vjet më parë, iPhone ishte në dispozicion si një ekskluzivitet AT&T që mbante një ekran 3.5 inç me hapësirë ​​ruajtëse 4 GB dhe 8 GB me çmim respektivisht 499 dhe 599 dollarë.

Bashkë-CEO i BlackBerry, Mike Lazaridis dhe Jim Balsillie kishin një numër gjërash për të thënë në lidhje me iPhone, disa prej të cilave i kapëm në një histori të vitit 2012. I pari vlerësoi Apple duke thënë se “këta njerëz janë me të vërtetë, shumë të mirë”. Ky i fundit deklaroi: “Është në rregull, do të jemi mirë”. Por e vërteta ishte se ditët e BlackBerry si një nga lojtarët kryesorë në industrinë e telefonave inteligjent ishin të numëruara.

Reklama
Reklama

Sipas Statista, për periudhën midis 29 qershorit 2007 dhe pjesës tjetër të vitit, Apple shiti 1.9 milion aparate celularë iPhone.

Dhe ndërsa kompania ndaloi lëshimin e të dhënave të shitjeve të iPhone në vitin 2018, informacioni i fundit i disponueshëm tregon se në vitin 2017, 216.76 milionë njësi iPhone u shitën.

Dhe vitin e kaluar Apple filloi të shesë modelet e saj të para me iPhone 5G.

Dhe lansimi i parë i iPhone u bë katërmbëdhjetë vjet më parë sot dhe nuk do të ishte aspak ekzagjerim të thuash që bota ndryshoi në atë datë. /Telegrafi/