Yndyrat shtazore apo dhjami zakonisht konsiderohen të dëmshme për shëndetin, ndërsa vajrat bimore siç janë vaji i ullirit dhe ai i lulediellit, përmbajnë opsione më të mira.

Reklama

Vaji i kokosit zakonisht shitet nën shenjën e artikujve të shëndetshëm ushqimorë dhe disa thonë që yndyrat e tij janë më të mira se thartirat e tjera të ngopura yndyrore. Ndërkaq ka edhe të tillë që thonë se nuk ka fakte shkencore për këtë, shkruan BBC, transmeton Telegrafi.

Yndyrat shtazore apo dhjami zakonisht konsiderohen të dëmshme për shëndetin, ndërsa vajrat bimore siç janë vaji i ullirit dhe i lulediellit, përmbajnë opsione më të mira.

Reklama

Teoria bazohet në atë se sa përmbajnë lloje të caktuara yndyrash, pastaj edhe thartira të ngopura yndyrore.

Konsumimi i ushqimit të pasur me thartira të ngopura yndyrore mund të varet nga niveli i “kolesterinës së keqe LDL” në gjak, gjë që mund të shkaktojë mbylljen venave dhe të shtojë rrezikun nga pika në tru apo pika në zemër. 82 për qind të yndyrës së kokosit e përbëjnë thartirat e ngopura yndyrore.

Reklama

Kjo sasi është më e madhe se në gjalpë (63%), në dhjamin e viçit (50%) dhe në dhjamin e derrit (39%).

Disa njerëz konsiderojnë që kombinimi i yndyrave e bën vajin e kokosit të shëndetshëm, duke zëvendësuar disa nga vajrat e ngopura me prejardhje bimore, siç janë vaji i ullirit dhe ai i lulediellit. /Telegrafi/