LAJMI I FUNDIT:

Sondazh nga Pyper: 29.03 për qind e qytetarëve nuk besojnë se COVID-19 ekziston në Kosovë

Sondazh nga Pyper: 29.03 për qind e qytetarëve nuk besojnë se COVID-19 ekziston në Kosovë

Pas rritjes së numrit të rasteve me COVID-19 në vendin tonë, Pyper ka realizuar një sondazh me një mostër jo të rastësishme ku ka reflektuar të dhëna interesante mbi bindjen e qytetarëve sa i përket virusit COVID-19.

Reklama

“Së pari, vlen të ceket se vetëm 31.18% kanë raportuar se janë shumë të shqetësuar lidhur me numrin e lartë të rasteve me COVID-19 në Kosovë. Një përqindje më e vogël prej 24.20% ndihen mesatarisht të shqetësuar dhe 17.74% nuk janë aspak të shqetësuar lidhur me këtë.
Njëkohësisht, më shumë se gjysma e pjesëmarrësve në sondazh (61.58%) vlerësojnë se coronavirusi po mbivlerësohet pasi që sipas tyre virusi është më pak i rrezikshëm se që po portretizohet në media. Në anën tjetër, 14.47% konsiderojnë se ky virus është më i rrezikshëm se që po portretizohet në media. Vetëm rreth ¼ e pjesëmarrësve vlerësojnë se rrezikshmëria e virusit është aq sa po portretizohet në media”, thuhet në sondazhin e Pyper.

Më tej, është e rëndësishme të theksohet se prej numrit total të pjesëmarrësve, 29.03% kanë pohuar se nuk besojnë se në Kosovë ekziston COVID-19. Për dallim prej këtij grupi, pjesa e mbetur e pjesëmarrësve janë shprehur se besojnë në ekzistencën e këtij virusi mirëpo vlerësimi i tyre mbi numrin e rasteve me virus është i ndryshëm. Më saktësisht, 43.81% besojnë se numri i të infektuarve me COVID-19 që po raportohet në Kosovë është më i madh se që është realisht ndërsa disa besojnë se ky numër është më i vogël se që është realisht (31.92%). Vetëm rreth ¼ e pjesëmarrësve besojnë se numri i rasteve që po raportohen me COVID-19 është real.

“Sidoqoftë, përkundër kësaj, ekzistojnë edhe perceptime të llojllojta se për kë paraqet rrezik coronavirusi. Sipas 69.51% të pjesëmarrësve, të rrezikuar nga COVID-19 janë vetëm personat që kanë ndonjë sëmundje shoqëruese ndërkaq për 6.55% të rrezikuar janë personat që nuk kanë ndonjë sëmundje. Për dallim prej këtyre dy grupeve, 16.28% vlerësojnë se coronavirusi paraqet rrezik si për personat që kanë sëmundje shoqëruese ashtu edhe për personat që nuk kanë ndonjë sëmundje. Ndërkaq 7.67% konsiderojnë se coronavirusi nuk paraqet rrezik për asnjërin prej këtyre dy kategorive.

Se coronavirusi përbën rrezik për njerëzit është theksuar nga ekspertë të ndryshëm e së fundmi edhe Ministria e Shëndetësisë ka implementuar masa të ndryshme për të parandaluar përhapjen e COVID-19. Veç kësaj, vlen të ceket se prej të gjithë pjesëmarrësve që ishin pro rikthimit të masave ndaj COVID-19 (41.69%), më shumë se gjysma e tyre vlerësojnë se komunat në të cilat ka raste aktive me COVID-19 duhet të futen në karantinë (54.34%). Në mes tjerash, disa nga masat që janë përmendur janë edhe mbyllja e bizneseve në të cilat ka qarkullim të madh të njerëzve (42.98%), kufizimi i lëvizjes (41.74%), vetëkarantinimi i personave që hyjnë në Kosovë (38.84%) si dhe pezullimi i përkohshëm i linjave të udhëtimit ajror dhe tokësor nga vendet me risk të lartë dhe të mesëm (31.61%)”, thuhet në sondazh.

Numri i pjesëmarrësve: 1161 pjesëmarrës

Mostra sipas gjinisë:

– Femër (54.52%)
– Mashkull (45.48%)

Mostra sipas grupmoshës:

– 16 – 25 vjeç (53.23%)
– 26 – 35 vjeç (29.72%)
– 36 – 45 vjeç (9.91%)
– 46+ vjeç (7.15%)

Mostra sipas komunës:

– Prishtinë (19.98%)
– Prizren (7.75%)
– Ferizaj (6.63%)
– Mitrovicë (5.43%)
– Podujevë (5.34%)
– Gjilan (5.08%)
– Pejë (4.65%)
– Rahovec (4.39%)
– Gllogoc (4.31%)
– Lipjan (4.31%)
– Fushë Kosovë (4.05%)
– Vushtrri (3.96%)
– Gjakovë (3.79%)
– Malishevë (3.10%)
– Suharekë (2.67%)
– Skenderaj (2.15%)
– Viti (2.15%)
– Deçan (1.89%)
– Shtime (1.29%)
– Klinë (1.29%)
– Istog (1.21%)
– Kamenicë (1.21%)
– Obiliq (1.12%)
– Kaçanik (0.86%)
– Dragash (0.86%)
– Shtërpcë (0.09%)
– Zveçan (0.09%)
– Kllokot (0.09%)
– Novobërdë (0.09%)
– Junik (0.09%)
– Hani i Elezit (0.09%). /Telegrafi/

Në trend Lajme

Më shumë
Komuniteti Shqiptaro-Amerikan i kërkon Sekretarit amerikan Antony Blinken mbështetje për Kosovën

Komuniteti Shqiptaro-Amerikan i kërkon Sekretarit amerikan Antony Blinken mbështetje për Kosovën

Lajme
Kurti: Kam prezantuar draft-vizionin për Asociacionin, nëse ka pajtueshmëri mund të vazhdojmë tutje

Kurti: Kam prezantuar draft-vizionin për Asociacionin, nëse ka pajtueshmëri mund të vazhdojmë tutje

Lajme
Gashi i reagon Ramës: Statutin e Asociacionit mund ta propozojë vetëm Qeveria e Kosovës

Gashi i reagon Ramës: Statutin e Asociacionit mund ta propozojë vetëm Qeveria e Kosovës

Lajme
Shkarkohen 20 aksionarët e dhjetë ndërmarrjeve publike në Prishtinë – këta janë emrat

Shkarkohen 20 aksionarët e dhjetë ndërmarrjeve publike në Prishtinë – këta janë emrat

Komunat
Hoxhaj: Draft-asociacioni i Ramës duhet të ketë mbështetje në Kosovë

Hoxhaj: Draft-asociacioni i Ramës duhet të ketë mbështetje në Kosovë

Lajme
Opozita në Prishtinë merr nën menaxhim dhjetë ndërmarrjet publike komunale

Opozita në Prishtinë merr nën menaxhim dhjetë ndërmarrjet publike komunale

Komunat
Kalo në kategori