Kur shohim një fëmijë të zemërohet me një shok për një lodër ose për diçka që i ka bërë, shpesh pyesim veten se si ta mësojmë të falë

Nuk është e lehtë t’i mësosh një fëmije këto leksione, transmeton Telegrafi.

Disa kërkime kanë treguar se, përveç zhvillimit, duhet të ketë edhe disa gjëra të tjera për falje. Për shembull, një fëmijë do të falë më lehtë nëse shoku i tij i kërkon falje.

A duhet që një fëmijë t’i falë të gjithë?

Prindërit zakonisht nuk duan t’u falin të gjithëve, por që ndonjëherë ai të jetë në anën e tij dhe të luftojë për veten e tij.

Megjithatë, disa ekspertë theksojnë se këto qëndrime nuk janë të mira dhe se falja në fakt është e mirë për vetë fëmijën, sepse do të largojë ndjenjat negative dhe të shëmtuara.

Është e rëndësishme t’i mësoni fëmijës se falja nuk do të thotë nëse dikush ka të drejtë apo jo, por se shërben për të kuptuar veprimet e dikujt tjetër dhe për të përmirësuar marrëdhënien.

Ne gjithashtu duhet ta mësojmë fëmijën t’i shikojë gjërat nga këndvështrimi i dikujt tjetër dhe ka më shumë mirëkuptim për të tjerët.

Dëgjoni fëmijën kur ai ju tregon për problemin, dhe më pas ngadalë bëjini të mendojë se pse një shok do ta bënte këtë, lëreni të përpiqet ta vendosë veten në vendin e tij. Ndoshta nuk po ndihej mirë, ndoshta ishte një ditë e keqe. Edhe pse kjo nuk duhet të jetë një arsyetim për ne për të lënduar njerëzit që duam, ne mund të përpiqemi të kuptojmë, veçanërisht nëse vjen një falje e sinqertë.

Këto tipare janë të rëndësishme, jo vetëm për përmirësimin e marrëdhënieve me të tjerët, por edhe që fëmija të ndihet mirë dhe të mos mbartë disa ndjenja të këqija. /Telegrafi/