LAJMI I FUNDIT:

Shkencëtarët shpresojnë që Al do të jetë në gjendje të parashikojë sëmundjen e Parkinsonit shtatë vjet përpara simptomave të para

Shkencëtarët shpresojnë që Al do të jetë në gjendje të parashikojë sëmundjen e Parkinsonit shtatë vjet përpara simptomave të para

Me ndihmën e Inteligjencës Artificiale (Al), studiuesit kanë identifikuar një nënshkrim biologjik të sëmundjes së Parkinsonit që ata shpresojnë se mund të çojë në një test të thjeshtë gjaku për gjendjen të paktën shtatë vjet përpara se të shfaqen simptomat.

Gjendja progresive prek më shumë se 150 mijë njerëz në Mbretërinë e Bashkuar dhe aktualisht është çrregullimi neurodegjenerativ me rritjen më të shpejtë në botë.

Parkinson është një spektër i gjerë kushtesh, por simptomat më të zakonshme janë probleme në lëvizje, dridhje dhe ngurtësim i muskujve.


Aktualisht nuk ka ilaçe që ngadalësojnë ose ndalojnë Parkinsonin dhe përpjekjet për të zhvilluar trajtime parandaluese pengohen nga aftësia për të ditur nëse dikush do të zhvillojë këtë gjendje.

Duke përdorur një formë të Al, studiuesit nga Kolegji Universitar i Londrës dhe Qendra Mjekësore Universitare në Goettingen, Suedi, ekzaminuan mostrat e gjakut nga njerëzit me Parkinson dhe zbuluan tetë proteina kryesore ose “biomarkues” të përbashkët për ata me këtë sëmundje, shkruan skynews, përcjell Telegrafi.

Më pas ata përdorën mjetin e tyre për të analizuar mostrat e gjakut të marra një dekadë më parë nga njerëzit me një gjendje gjumi të quajtur çrregullim i lëvizjes së shpejtë të syve.

AI deri më tani ka qenë në gjendje të parashikojë saktë se cilët pacientë vazhduan të zhvillonin Parkinson.

“Duke përcaktuar proteinat në gjak, ne mund të identifikojmë pacientët e mundshëm të Parkinsonit disa vjet përpara”, tha D.r Michale Bartl në UMC Goettingen.

“Kjo do të thotë që terapitë mund të jepen në një fazë më të hershme, e cila ndoshta mund të ngadalësojë përparimin e sëmundjes apo edhe ta parandalojë atë që të ndodhë”.

Bëhet e ditur se studiuesit kanë më shumë punë për të bërë për të vërtetuar saktësinë e testeve dhe për të zhvilluar një version që mund të përdoret lehtësisht në një klinikë.

Në afat të shkurtër, testi mund të përdoret për të zëvendësuar teknikën invazive të punksionit lumbal që kërkohet aktualisht për të konfirmuar Parkinson.

Aktualisht, mjekët nuk kanë ilaçe për të parandaluar ose ndaluar Parkinsonin, kështu që a është e drejtë t’u ofrohet atyre një test?

Gary Shaughnessy u diagnostikua me Parkinson nëntë vjet më parë.

Ai tha: “Unë e urrej të kem Parkinson, kështu që pse do të doja të dija ta kem atë për një sekondë më shumë sesa është absolutisht e nevojshme?”

Megjithatë, ai argumenton se ka veprime që njerëzit mund të ndërmarrin për të zbutur simptomat. /Telegrafi/