Pak gjëra janë më të këndshme kur ktheheni në shtëpi nga një qen që ju përshëndet me një tundje të gëzuar të bishtit

Qentë shprehin emocione me bishtin e tyre, shpjegon ekspertja e sjelljes së qenve, Katja Krauss, për agjencinë gjermane të lajmeve DPA, përcjell Telegrafi.

Por ndërsa ne mendojmë se kjo do të thotë lumturi – në fakt është vetëm një shenjë e mallëngjimit të kafshës, thotë ajo.

Është pothuajse një rregull që ndjenja e tensionit lidhet me intensitetin e tundjes së bishtit – sa më të ngadalta dhe të buta të me lëvizjet e bishtit, aq më pak tension ndien qeni.

Gjërat janë ndryshe nëse bishti lëviz më shpejt dhe nuk lëkundet në një distancë të gjerë.

Bishti i tendosur që qëndron vertikalisht dhe bën lëvizje të vogla do të thotë konflikt, madje edhe më shumë – një bisht i vertikal që ndalon së lëvizuri.

Qentë e lumtur zakonisht tundin bishtin e tyre që është i ngritur lart dhe pothuajse bën një rreth në ajër, thotë Krauss.

Por nganjëherë edhe qeni i lumtur mund të tundë bishtin shpejt dhe ashpër.

Për të dalluar gjendjet shpirtërore të një qeni ju duhet të vëzhgoni bishtin në situata të ndryshme për shembull kur e dini se ai ndihej i kërcënuar nga fillimi i një qeni tjetër.

Ndihmon gjithashtu kur merren parasysh karakteri i qenit, anatomia dhe mesazhet e dërguara nga pjesa tjetër e trupit të tij. /Telegrafi/