Ekspertët e ekonomisë vlerësojnë se pandemia COVID-19 ka rrënuar ekonominë dhe ka rritur numrin e njerëzve ekstremisht të varfër.

Sipas të dhënave të Bankës Botërore sot numërohen rreth 100 milionë persona që ndodhen në kushtet e varfërisë ekstreme. Dhe shifra mund të “rritet edhe më shumë” nëse urgjenca vazhdon.

Pandemia mund të ketë sjellë deri në 100 milionë njerëz përsëri nën kufirin e skajshëm të varfërisë. Kjo është ajo që ka nënvizuar presidenti i Bankës Botërore, David Malpass, ndërsa në të njëjtën kohë shifra në lidhje me papunësinë, veçanërisht në mesin e të rinjve, po rritet, siç konfirmohet nga ekspertë të Organizatës Ndërkombëtare të Punës dhe Bankës Aziatike të Zhvillimit.

Reklama

Në të kaluarën, analistët e institucionit me qendër në Washington kishin vlerësuar shifrën për të varfrit e rinj në 60 milionë.

Reklama

Përhapja e COVID-19 dhe pasojat ekonomike kanë bërë që ekspertët të rishikojnë vlerësimet, aq sa sot ekzistojnë midis 70 dhe 100 milionë individëve që mund të bien në një gjendje të “varfërisë ekstreme”.

“Situata aktuale e bën atë “të domosdoshëm” që kreditorët të zvogëlojnë borxhin ndaj vendeve të varfra dhe në rrezik, duke shkuar përtej angazhimit të thjeshtë për të pezulluar pagesat. Dobësitë e lidhura me borxhin janë të larta” dhe ekziston një imperativ thelbësor për të gjetur investitorë të rinj”, theksoi Malpass në një intervistë me AFP.

Reklama

Sipas Malpass, përkeqësimi është i lidhur me një kombinim faktorësh, duke filluar nga humbja e pandalshme e punëve gjatë pandemisë, deri te krizat në zinxhirin ushqimor që e kanë bërë më të vështirë qasjen ndaj ushqimit. /BW/

Reklama