Shumë nëna pretendojnë se kanë një kërkesë për të organizuar, pastruar dhe dekoruar shtëpinë disa javë para lindjes së foshnjeve të tyre.

Megjithëse, mund të duket sikur është thjesht një përzierje e gëzimit dhe ankthit, ato janë të sigurta se pikturimi i mureve, larja e të gjitha tapeteve dhe riorganizimi i dhomës së ndenjes është një shenjë se lindja është së shpejti, transmeton Telegrafi.

Më poshtë gjeni më shumë informacione rreth këtij mendimi:

Psikologjia e “folesë”

Ashtu si me çdo ndryshim tjetër rrënjësor në jetë, nënat e ardhshme nuk duan të kapen të pargatitura kur të vijë fëmija në jetë. Është plotësisht e natyrshme të përgatiteni duke vendosur dhomën e foshnjës, duke blerë rroba dhe duke mbledhur pelena. Në fund të fundit, fëmija do të vijë në një moment dhe do të ketë nevojë për të gjitha këto gjëra. Por, disa gra besojnë se kur një nënë është më afër lindjes, kjo kërkesë për të qenë gati rritet, thotë Bright Side.

Quhet “fole” dhe një studim nga Universiteti i McMaster në Kanada sugjeron që ai vjen nga evolucioni. Siç e shpjegoi doktori Anderson, psikologu që drejtoi studimin, “Ai arrin kulmin në tremujorin e tretë pasi lindja e foshnjës afrohet dhe ndoshta shërben të njëjtin qëllim tek gratë si në kafshë”, që do të thotë mjedis i sigurt për fëmijën dhe inkurajoni lidhjen dhe lidhjen midis fëmijës dhe prindërve të tij.

Roli i estrogjenit

Hulumtime të tjera shpjegojnë se “foleja” mund të shkaktohet nga të njëjtat hormone që e rritin barkun: Estrogjeni. Trupi i një gruaje e prodhon atë në sasi të mëdha kur është në pritje të ëmbël. Ajo i jep asaj një forcë energjie që e bën atë të angazhohet në më shumë aktivitet fizik.

Duke marrë parasysh nivelet e estrogjenit janë në nivelin më të lartë gjatë 3 muajve të fundit të shtatëzanisë, nuk është çudi pse gratë kanë dëshirë të ngrihen dhe të bëjnë gjëra për t’u përgatitur për fëmijën. Trupat e tyre po i drejtojnë ato për të bërë gjëra.

Pse “foleja” shihet si një shenjë lindja është afër

Por, përveç që është një përgjigje psikologjike e udhëhequr nga hormonet, tradita thotë se “foleja” mund të lexohet si një shenjë se lindja është afër dhe se ajo mund të shihet si një alarm nga trupi.

“Foleja” shfaqet aq afër datës së duhur të një gruaje sa që ngatërrohet për një simptomë që fëmija do të arrijë së shpejti. Por, për shkak se mund të shfaqet gjatë tremujorit të dytë, duhet të konsiderohet si një simptomë psikologjike, jo një simptomë fizike që nëna do të lind. Në fakt, disa gra nuk e përjetojnë kurrë “folenë”, dhe të tjera e raportojnë atë gjatë tremujorit të parë dhe të dytë, shumë larg nga data e tyre e duhur. /Telegrafi/