Nga këshillat kundër udhëtimit deri tek thirrjet për një xhihad të ri, grupi “Shteti Islamik” e sheh pandeminë COVID-19 si një “mundësi për të shfrytëzuar”. Sidoqoftë, militantët nuk janë më imunë ndaj virusit, si të gjithë të tjerët.

Ndërsa autoritetet e shëndetit publik në të gjithë globin luftojnë për të menaxhuar një pandemi shkatërruese, tashmë kështu nuk po mendojnë edhe anëtarët e grupit “Shteti Islamik” (IS), transmeton Telegrafi.

Në gazetën e tyre të rregullt të qarkulluar javën e kaluar, ISIS përshkroi pandeminë si një “vuajtje të dhimbshme” hyjnore të punuar kundër “kombeve të kryqëzatave”, një term që i referohej vendeve perëndimore të angazhuar në një fushatë ushtarake për të zhdukur grupin.

Kjo gazetë vazhdoi të përshkruaj faktorin e frikës së shpërthimit, si një efekt më të madh se vetë epidemia e ka vendosur botën perëndimore “në prag të një katastrofe të madhe ekonomike” duke kufizuar lëvizshmërinë , duke shëtitur tregjet dhe duke prishur jetën publike.

“Ne i kërkojmë Zotit të shtojë mundimet e tyre dhe t’i shpëtojë besimtarët nga gjithçka”, tha grupi, sipas studiuesit britanik Aymenn Jawad Al-Tamimi. Përhapja mund të shihet si duke forcuar teologjinë e militantëve.

Në Irak, NATO njoftoi në fillim të këtij muaji se do të ndërpresë trajnimin për 60 ditë për shkak të pandemisë.

Përveç moratoriumit për aktivitetet stërvitore, anëtarët e koalicionit në Irak dhe Siri duhet të marrin masa paraprake për të parandaluar një shpërthim midis trupave. Megjithëse zyrtarët amerikanë sugjeruan se masat nuk do të kishin ndikim në vazhdimësinë operacionale, shpërthimi po minon përpjekjet për të ngritur kapacitetet lokale për t’u marrë me IS.

“Në mënyrë të pashmangshme pandemia e koronavirusit do të largojë vëmendjen dhe burimet larg luftës kundër ‘Shtetit Islamik”, “tha Colin P. Clarke, një studiues i lartë i kërkimit në Qendrën Soufan. “Fokusi dhe vëmendja e përgjithshme e nevojshme për të vazhduar luftën kundër grupit do të shpërqendrohet në mënyrë të kuptueshme”.

“Por luftëtarët [IS] do të jenë gjithashtu të prekshëm. Vetë militantët nuk janë imun nga virusi, dhe nëse mbështeten në informacione të gabuara mjekësore ose shëndetësore, gjë që është e mundur, atëherë ata lehtë mund të humbin luftëtarët nga virusi”.

Shfrytëzimi i kaosit

Në të vërtetë, grupi militant në mes të marsit lëshoi ​​një këshillë fillestare në lidhje me pandeminë, duke u bërë thirrje luftëtarëve të saj që të shmangnin udhëtimet në zonat e prekura.

Në Irak, rreth 20,000 militantë të dyshuar të IS mbahen në burgje në të gjithë vendin. Lirimi i çdo numri të tyre (për shkak se cronavirusi mund të arrijë deri në burgjet e tyre) do të shërbejë për të forcuar aftësitë e tyre operacionale.

“IS e sheh pandeminë si një mundësi për të shfrytëzuar”, tha studiuesi britanik al-Tamimi, “me të gjithë kaosin që rrjedh nga ajo”. /Telegrafi/