LAJMI I FUNDIT:

Ndaluan bisedat rreth politikës në kompaninë e teknologjisë informative, mbeten pa një të tretën e punëtorëve

Ndaluan bisedat rreth politikës në kompaninë e teknologjisë informative, mbeten pa një të tretën e punëtorëve

Më pak se një javë pasi prezantoi rregullin se “nuk ka politikë në punë”, kompania e teknologjisë “Basecamp” mbeti pa një të tretën e punonjësve të saj, përfshirë ata në pozicione më të larta.

Basecamp është një kompani softuerësh që mbështet, ndër të tjera, inovacione të tilla si korniza e zhvillimit të uebit Ruby on Rails.

Në blog, i cili ndërkohë është bërë i diskutueshëm, bashkëthemeluesi dhe CEO Jason Freud njoftoi një ndalim të “debateve shoqërore dhe politike” në sistemet e brendshme të mesazheve të Basecamp.

“Ju nuk duhet të pyesni veten nëse mos pjesëmarrja do të thotë që ju jeni një bashkëpunëtorë ose që nëse merrni pjesë automatikisht do të thotë që ju jeni një shënjestër”, shkroi Freud.

Sipas vlerësimit të tij, është një terren mjaft i vështirë për të jetuar, por edhe më shumë kur je në punë: “Është bërë shumë. Është mjaft e bezdisshme. Thith energjinë tonë dhe ridrejton dialogun tonë në tema të errëta. Nuk është e shëndetshme dhe nuk është e mirë për ne”.

Masa është e ngjashme me atë të bërë nga konglomeratet “Google” dhe “Amazon”.

Sidoqoftë, në Basecamp, ndalimi nuk u prit me entuziazëm dhe, gjoja, një e treta e punonjësve presin pagë për ndërprerje pas përfundimit të rënë dakord të punës.

Midis atyre që u larguan ishin shefi i marketingut Andy Didorosi dhe shefi i mbështetjes së klientit Kristin Ardsma.

Ndryshimi në politikën e kompanisë, siç thuhet, ishte rezultat i përpjekjeve për të përmirësuar diversitetin dhe gjithëpërfshirjen për shkak të dëmit që shakaja e paparë ka shkaktuar për 11 vjet.

Në vitin 2009, agjentët për mbështetjen e klientëve bënë një listë të emrave që u dukeshin qesharakë. Doli se shumë ishin nga Afrika ose Azia.

Bashkëthemeluesi i kompanisë, David Heinmeier Hanson, e përshkroi listën si “të gabuar në të gjitha mënyrat e mundshme”. Sidoqoftë, një përpjekje e re për ta dërguar shakanë në harresë, kushton dhe do t’i kushtojë shumë kompanisë.

Largimi i një të tretës së punonjësve është një shpenzim i madh financiar, sepse të gjithë ata që kanë kaluar të paktën tre vjet në kompani duhet të marrin një shumë prej gjashtë pagave mujore, ndërsa ata që ishin më të shkurtër marrin një pagë tre-mujore si pagesë shkëputjeje.

Dëmi i reputacionit që kompania do të pësojë nuk mund të matet as në këtë moment.