Një qytet i këndshëm, i pasur dhe dinamik, i rrethuar nga parqe natyrore madhështore

Edhe pse ikona historike e shkatërrimit të shkaktuar nga bombat atomike mbetet në imagjinatën kolektive, Nagasaki është sot një qytet i këndshëm dhe interesant, një perlë që ia vlen të zbulohet, gjithashtu për rolin e saj historik si portë e Diellit që lind kundrejt botës së jashtme.

Qendra e Nagasaki zbulon një të kaluar tregtare piktoreske, kisha, faltore dhe tempuj plot hijeshi, një gastronomi cilësore që përzien Lindjen dhe Perëndimin: dhe e gjithë kjo rreth një porti simpatik.

Nagasaki, i bukur gjatë natës – Ndër tiparet kryesore të qytetit është peizazhi, ndërthurja midis tokës dhe detit dhe kurorës së majave që e rrethojnë. Nagasaki është shpallur në vitin 2012 si një nga tri vizionet më të bukura metropolitane të natës në botë.

Skilina e saj mund të gëzohet nga tri pika ideale: malin Inasa, malin Nabekanmuri, Shtëpinë dhe Kopshtin e Glover, vendet e trashëgimisë së UNESCO-s të famshme për arkitekturën e tyre të rafinuar europiane dhe kopshte të mrekullueshme.

Ndikimet kineze – Në pjesën veriore të qytetit, tempulli kinez i Suwa Jinja, me panoramën e saj të mrekullueshme, është një pikë interesante; gjithmonë në stilin kinez Kofuku-ji daton në 1620 dhe ka një vlerë të shquar arkitektonike dhe historike. Ky tempull është në qendër të Festivalit të Lanternit që përfundon në një tjetër kompleks fetar, Sofuku-ji në stilin e dinastisë Ming.

Në qendër të “Bombës” – Natyrisht, vizitat në teatrot e shkatërrimit atomik janë një domosdoshmëri: Urakami, epiqendra e shpërthimit, është sot një fshat i qetë. Për të treguar pikat e ndikimit të bombës në Parkun e Epicentrumit të Bombës Atomike, një gur të zi të butë dhe disa gjurmë të shpërbërjes së afërt.

Sot, Nagasaki, i cili në të kaluarën u rrënua nga përndjekja e ashpër antikrishtere, ofron dy vende unike bashkimi të lidhura me Parkun e Paqes: një është Muzeu Atomik, një ri-miratim i ngjarjes tragjike dhe frymëzimi për një botë pa kërcënim bërthamor, tjetri është Katedralja e Urakamit, fillimisht një vend takimi për katolikët e persekutuar.

Një pjesë e Holandës në Japoni – Rrethinat e Nagasakit janë shumë interesante nga pikëpamja natyrore dhe peizazhi, me një kuriozitet: Huis Ten Bosch, parku më i madh në Japoni, i vendosur në qytetin Sasebo.

Qyteti i frymëzuar nga Holanda mund të arrihet me tren nga stacioni i Nagasaki (rreth 1.5 orë udhëtim). Përveç kopshteve dhe kanaleve të mrekullueshme, ‘qyteti’ është i famshëm për ndriçimet artistike – “Mbretëria e dritave”.

Parqet natyrore – Dy parqe kombëtare, Unzen-Amakusa dhe Saikai, si dhe dy parqe rajonale dhe gjashtë parqe parashkollore, e bëjnë pjesën më të madhe të territorit rreth qytetit të Nagasaki zonë të mbrojtur. Zona vullkanike e Unzen është një cep i largët i parajsës: këtu ka dhjetëra parqe termike të zhytura në peizazhe vullkanike.

Për t’i dhënë fund relaksimit, ju mund të lundroni në bordin e “Mbretëresha Pearl” dhe të magjepseni nga pamja e 99 ishujve Kujukushima brenda Parkut Kombëtar Saikai. /Telegrafi/