Presidenti i fundit që u përball me probleme të rizgjedhjes si në rastin e Donald Trumpit ishte Jimmy Carter në vitin 1980. I dëmtuar nga recesioni dhe i pafuqishëm kundër një krize kombëtare, Carter humbi shumë.

Për të përshkruar gjendjen e tanishme aktuale, zëvendësoni përgjigjen e Trumpit rreth coronavirusit dhe pamundësisë së Carterit për të liruar pengjet amerikane të kapura nga Irani. Pastaj shikoni numrat.

Sot, deficiti kombëtar i sondazheve të Trumpit me rreth 10 për qind përputhet me deficitin e votave të Carterit kundër Ronald Reaganit – i cili fitoi në 44 shtete ndërsa republikanët morën kontrollin e Senatit, raporton CNN.

Reklama

Megjithatë, pak më shumë se një javë nga Dita e Zgjedhjeve, disa analistë politikë janë të gatshëm të thonë se humbja dërrmuese e Trumpit do të ndodh për tri arsye të ndryshme, transmeton Telegrafi.

Baza e mban në këmbë Trumpin

Reklama

E para është qëndrueshmëria e bazës së ngushtë politike e Trumpit, e përqendruar në të bardhët më pak të arsimuar, rural, ungjillor dhe xhaketat blu.

I zgjedhur në vitin 2016 me vetëm 46.1 për qind të votave, presidenti ka mbetur jopopullor në përgjithësi gjatë gjithë mandatit të tij. Por, përkundër pandemisë, problemeve ekonomike, trazirave racore dhe sjelljes së çrregullt dhe provokuese të Trumpit, mbështetësit besnikë e kanë mbajtur lart që të mos ulet shumë poshtë dyshemesë 42.5 për qind.

Për herë të parë në 100 vjet ekzistencë, gazeta amerikane ia kthen shpinën republikanëve: Votojeni Bidenin para Trumpit Për herë të parë në 100 vjet ekzistencë, gazeta amerikane ia kthen shpinën republikanëve: Votojeni Bidenin para Trumpit
Reklama

“Trump është presidenti më i keq ndonjëherë”, thotë Larry Sabato, i cili drejton Qendrën për Politikë të Universitetit të Virxhinias. Por “ai me të vërtetë ka zhvilluar një bazë të fortë shkëmbore”.

Kjo kryesisht sepse polarizimi i sotëm e ka lënë GOP shumë më homogjene ideologjikisht se sa ishin demokratët e epokës së Carterit.

Reklama

Lidhjet Vestigial Demokratike në rajonin më konservator të vendit ndihmuan ish-guvernatorin e Georgias të fitonte në vitin 1976. Mandati i tij i trazuar e rrëzoi atë mbështetje konservatore, duke ulur miratimin e vitit të parë të punës me 75 për qind deri në vjeshtën e vitit 1980. Carter përfundoi pak më shumë se aprovimi i tij i punës për të tërhequr 41 për qind të votave të popullit.

Reklama

Polarizimi dhe demografia

Arsyeja e dytë është kombinimi i polarizimit dhe ndryshimit demografik ka lënë shtetet individuale më të dallueshme politikisht nga njëra-tjetra.

Në vitin 2000, George W. Bush fitoi zgjedhjet kolegjiale elektorale ndërsa humbi votën e popullit ndaj Al Gore me 0.5 për qindje. Në vitin 2016, Trump kapi një pjesë më të madhe të votave elektorale ndërsa pësoi një humbje më të madhe në votimin popullor ndaj Hillary Clintonit.

Reklama

Këtë vit, konturet e fushave të betejës individuale nënkuptojnë se Trumpi do të kishte mundësi për t’u rizgjedhur edhe nëse e humb votën e popullit me dy herë më shumë.

A ka me të vërtetë gjasa prej 87 për qind të rizgjedhet president, Donald Trumpi? A ka me të vërtetë gjasa prej 87 për qind të rizgjedhet president, Donald Trumpi?
Reklama

Zgjedhjet afatmesme të vitit 2018, kur antipatia ndaj Trumpit dhe politikave të tij u dhanë demokratëve një avantazh të qartë të përgjithshëm, provuan çështjen.

Demokratët u rritën në shkallë vendi për të rimarrë kontrollin e Dhomës. Por ata ranë në disa gara kritike të fushës së betejës për Guvernator dhe Senat, transmeton Telegrafi.

“Edhe një epërsi kombëtare me tetë për qind nuk ishte e mjaftueshme që demokratët të rrokullisnin Ohion ose Iowan”, vëren Amy Walter, redaktore kombëtare e Raportit Politik të Cook. “Nuk ishte e mjaftueshme për t’u mbajtur në Florida”.

Reklama

Sot Trump vrapon dukshëm më mirë në shtetet vendimtare elektorale sesa në shkallë vendi. Dallimi midis Bidenit që i fshiu të gjithë, ose mezi sa për të fituar, mund të përfundojë shumë më dobët.

Faktorët e fshehur që mund të prodhojnë një fitore të befasishme të Donald Trumpit Faktorët e fshehur që mund të prodhojnë një fitore të befasishme të Donald Trumpit
Reklama

Për më tepër, fitoret e ngushta të Trumpit në fushat e betejës me prirje më konservatore si Georgia, Iowa dhe Carolina e Veriut mund të kufizojnë humbjet e partisë në garat e Senatit.

Në çdo rast, askush nuk beson se demokratët mund të përputhen me fitimin e Senatit me 12 vende që Reagan nxiti për republikanët në vitin 1980.

Efekti i vitit 2016

Arsyeja e tretë që analistët tkurren nga parashikimet e një shpërthimi për kandidatin demokrat, Joe Biden është jashtëzakonisht e thjeshtë. Dështimi i tyre për të parashikuar fitoren e Trumpit në vitin 2016 i bën ata të hezitojnë të besojnë në instinktet e tyre dhe provat e sondazheve tani. “Të gjithë kanë PTSD nga katër vjet më parë”, thotë Sabato.

Reklama
Reklama

Sondazhet kombëtare 2016 përfunduan në të vërtetë afër shenjës. Por disa sondazhe në fushat kryesore të betejës nënvlerësuan madhësinë e elektoratit të klasës punëtore. Këto gabime, të kombinuara me përfundimin e fortë të Trumpit midis votuesve me vendim të vonë, prodhuan tronditje në Ditën e Zgjedhjeve.

Sondazhet mund të pushojnë përsëri këtë herë. Sigurisht, nuk ka asnjë garanci se gabimet do të nënvlerësojnë mbështetjen e Trumpit tani; në fushatën e rizgjedhjes së presidentit, Barack Obama në vitin 2012, sondazhet nënvlerësuan kufirin e fitores në shtetet kryesore.

Pandemia është faktori i madh i këtij viti

Një ndryshore unike e vështirë për tu kuptuar është efekti i pandemisë në modelet e votimit. Vëllimi i madh i votave të hedhura tashmë me postë dhe votime të hershme personalisht është drejt një numri rekord, transmeton Telegrafi.

Reklama
Reklama

Në vitin 2018, modeli i rritjes së pjesëmarrjes favorizoi demokratët. Askush nuk mund të jetë i sigurt se sa nga rritja e hershme e sotme reflekton frikën e kapjes së coronavirusit në vendet e mbingarkuara të votimit të Ditës së Zgjedhjeve, në krahasim me entuziazmin disproporcional për secilën palë.

Megjithatë, ka sugjerime në sondazhet e fushatës së vonë se Trumpi mund të përballet me diçka që i ngjan një humbjeje me madhësi të Carterit.

Qyteti që “gjithmonë” ia qëllon se kush do të zgjidhet president i SHBA-së Qyteti që “gjithmonë” ia qëllon se kush do të zgjidhet president i SHBA-së

Dave Wasserman, një ekspert kryesor në garat për Shtëpinë e Bardhë, thotë se sondazhet në rrethet konkurruese tregojnë një lëvizje të qëndrueshme prej tetë deri në 10 për qind në disavantazh për Trumpin.

Reklama

Wasserman gjithashtu ka llogaritur se çfarë do të nënkuptojë pozicioni kombëtar i Bidenit dhe Trumpit midis grupeve kryesore demografike, nëse do të mbahej nëpër shtetet kryesore.

Reklama

Kjo përllogaritje tregon se Biden, si Reagan 40 vjet më parë, do të fitojë më shumë se 400 vota elektorale. /Telegrafi/