Në Maqedoni këtë fundjavë do të shënohet festa fetare Pashkët që më mirë njihet në Maqedoni nga lyerja e vezëve me ngjyrë të kuqe që simbolizon jetën dhe ngjalljen, shkruan Telegrafi Maqedoni.

Festë fetare e përvitshme e të krishterëve, që bëhet gjoja për të përkujtuar lindjen ose vdekjen dhe ringjalljen e Krishtit (në vendet ku vepron feja e krishterë). Pashkët e mëdha festa gjoja e vdekjes dhe e ringjalljes së Krishtit që bie zakonisht në prill.

Në Maqedoni ka disa zakone me të cilat shënohet kjo festë fetare:

-Sipas gojëdhënave, për Pashkët apo siç njihet edhe si ‘Dita e madhe’ të enjten para festës lyhen me ngjyrë të kuqe tre vezët e para.

-Fëmijët e vegjël përkdhelen përderisa flejnë dhe ndërkohë ju këndohen fjalët ”I bardhë me të kuqe, i shëndetshëm shumë”

-Fëmijët duhet të lahen me vezën e kuqe që është lyer në të ”Të enjten e madhe”. Kjo praktikë duhet të bëhet ditën e shtunë. Kjo bëhet pasi besohet se kjo praktikë do të ju sjell shëndet dhe jetë fëmijëve./Telegrafi/