LAJMI I FUNDIT:

Borxhi botëror shkon në mbi 286.41 trilionë euro

Borxhi botëror shkon në mbi 286.41 trilionë euro

Borxhi global është rritur në 307 trilionë dollarë (286.41 trilionë euro).

Borxhi global arriti një nivel të ri në gjysmën e parë të këtij viti, ndërsa huamarrja si pjesë e produktit të brendshëm bruto po rritet sërish pas dy vitesh rënie, sipas të dhënave nga Instituti i Financave Ndërkombëtare (IIF) të publikuara të martën.


Borxhi total, i cili përfshin qeveritë, bizneset dhe familjet, u rrit me 10 trilionë dollarë (9.33 trilionë euro) në rreth 307 trilionë dollarë (286.41 trilionë euro) në gjashtë muajt e parë të vitit aktual, tha IIF në një raport. Kulmi i mëparshëm i borxhit global ishte në fillim të vitit 2022, përpara se bankat qendrore të fillonin të rrisnin në mënyrë agresive normat e interesit, raporton raporti i Financial Times Business.

Borxhi global si pjesë e GJDP-së, i cili ka ardhur në rënie për shkak të inflacionit të lartë, u rrit në 336 për qind në qershor të këtij viti, një rritje prej dy për qind që nga fillimi i vitit. Megjithatë, borxhi mbetet nën maksimumin prej rreth 360 për qind, i cili u arrit gjatë pandemisë.

Për herë të parë në histori – borxhi kombëtar i SHBA-së arrin në 33,000,000,000,000 dollarë
Lexo po ashtu Për herë të parë në histori – borxhi kombëtar i SHBA-së arrin në 33,000,000,000,000 dollarë

Shkaku kryesor i rritjes së borxhit është rritja e normave të interesit në shumicën e vendeve, të cilat rrisin koston e huamarrjes. Një shkak tjetër është financimi i tranzicionit energjetik në përputhje me qëllimet klimatike, gjë që ushtron presion shtesë mbi qeveritë për të rritur shpenzimet.

“Shqetësimi ynë është se vendet do të duhet të shpenzojnë gjithnjë e më shumë për kostot e interesit. Kjo do të ketë implikime afatgjata për kostot e financimit të vendeve dhe dinamikën e borxhit”, thonë autorët e raportit. IIF tha se më shumë se 80 për qind e borxhit shtesë në gjysmën e parë të vitit erdhi nga vendet më të zhvilluara, SHBA, Japonia, Britania e Madhe dhe Franca.

Raporti vjen pas paralajmërimeve nga Fondi Monetar Ndërkombëtar javën e kaluar se qeveritë duhet të ndërmarrin hapa urgjent për të ndihmuar në uljen e dobësive të borxhit dhe për të ndryshuar tendencat e huamarrjes afatgjatë.

“Reduktimi i barrës së borxhit do të krijojë hapësirë fiskale dhe do të mundësojë investime të reja, duke ndihmuar në nxitjen e rritjes ekonomike në vitet e ardhshme”, tha FMN. /Telegrafi/