LAJMI I FUNDIT:

Bien aksionet e Apple shkaku i vendimit të qeverisë kineze

Bien aksionet e Apple shkaku i vendimit të qeverisë kineze

Aksionet e Apple ranë 4 për qind të mërkurën, pas lajmeve se Kina ua ka ndaluar zyrtarëve qeveritarë të përdorin iPhone në vendet e punës.

Ndalimi është pjesë e përpjekjeve të presidentit kinez, Xi Jinping për të reduktuar varësinë e vendit në teknologjinë e huaj dhe për të përmirësuar sigurinë kibernetike mes tensioneve të rritura gjeopolitike me SHBA-në.


Apple dhe pajisjet e saj gëzojnë popullaritet të gjerë në Kinë, si në mesin e sektorit privat ashtu edhe në mesin e zyrtarëve qeveritarë. Kina shërben si treg kryesor dhe si qendër prodhuese për gjigantin e teknologjisë.

Apple punëson miliona njerëz për të prodhuar iPhone – shumica e të cilëve prodhohen në Kinë – dhe produkte të tjera kryesore përmes rrjetit të saj të prodhuesve dhe furnizuesve me kontratë. Kompania fiton pak më pak se një të pestën e të ardhurave të saj nga Kina dhe shitjet në vend për tremujorin që përfundon më 1 korrik ishin 15.76 miliardë dollarë, 8 për qind më shumë se një vit më parë.

Ndalimi pasqyron veprime të ngjashme të ndërmarra nga qeveria amerikane kundër kompanive dhe aplikacioneve të teknologjisë kineze, duke përfshirë Huawei dhe Tiktok. Agjencitë qeveritare kanë pohuar se qeveria kineze mund të përdorë aplikacionin për të spiunuar qytetarët amerikanë dhe për të mbledhur informacione të ndjeshme personale.

Administrata e presidentit amerikan, Joe Biden ka konsideruar gjithashtu ndërprerjen e Huawei nga furnizuesit amerikanë dhe një vendim për këtë çështje është ende në pritje.

Apple nuk është i panjohur për shqyrtimin e qeverisë, qoftë brenda apo jashtë vendit. Kompania, së bashku me gjigantët e tjerë të teknologjisë si Amazon, Google, Meta ose Microsoft, u vu në shënjestër nga rregullatorët në SHBA dhe Evropë për shkak të praktikave të supozuara të biznesit jokonkurruese dhe abuzimit me statusin e monopolit.

Bashkimi Evropian më parë emëroi pesë kompani të mëdha teknologjike të njohura si Big Tech si “portierë” të cilët duhet të pajtohen me Aktin e Tregjeve Dixhitale (DMA), një përpjekje gjithëpërfshirëse për të frenuar ndikimin e tyre.

Aksionet e Apple ranë më shumë se 4 për qind dje, por janë rritur me 40 për qind këtë vit. /Telegrafi/