LAJMI I FUNDIT:

BGF, GAP, GLPS, INDEP: NKEC garanton miliarda euro përfitime investitorit të termocentralit ‘Kosova e Re’ (Dokument)

BGF, GAP, GLPS, INDEP: NKEC garanton miliarda euro përfitime investitorit të termocentralit ‘Kosova e Re’ (Dokument)

Balkan Green Foundation (BGF), Instituti GAP, Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GLPS) dhe Instituti për Politika Zhvillimore (INDEP) kanë ngritur shqetësimet e tyre të vazhdueshme mbi kontratën miliardëshe të termocentralit “Kosova e Re”, e cila veçse po jetësohet me ndihmën e kompanisë publike NKEC.

Reklama

Qeveria e Kosovës ka themeluar kompaninë publike Ndërmarrja e Re Energjetike e Kosovës (NKEC) e cila do të shërbejë si ndërmjetësuese në mes të Contour Global, si investitor privat dhe tregut të energjisë në Kosovë.

“Termocentrali ‘Kosova e Re’ ka një çmim të garantuar prej 80 euro/MWh dhe NKEC detyrohet të blejë 100 përqind të kapacitetit të termocentralit ‘Kosova e Re’ i cili pritet të prodhojë afërsisht 3,370,000 MWh në vit edhe nëse tregu nuk e kërkon. Kur i shumëzojmë 3,370,000 MWh në vit me çmimin e garantuar prej 80 euro/MWh del që qytetarët e Kosovës do të duhet t’ia paguajnë Contour Global rreth 270 milionë euro në vit apo 5.4 miliardë euro për 20 vitet e ardhshme pas ndërtimit të termocentralit. Financimi i ndërtimit të termocentralit parashihet të bëhet me një strukturë financiare ku 70 për qind e kostos pritet të mbulohet nga financimi përmes kredisë dhe 30 përqind nga investimi përmes kompanisë private Contour Global. Me një strukturë të tillë të financimit, 910 milionë euro do të financohen përmes kredisë si dhe 390 milionë do të financohen përmes investimit privat. Contour Global parashihet që vetëm brenda një viti t’i arkëtojë 270 milionë euro apo 69 përqind të investimit të tyre privat”, thuhet në njoftimin e këtyre organizatave.

BGF dhe INDEP kërkojnë tërheqjen e menjëhershme nga kontrata për ndërtimin e këtij termocentrali.

“Ky projekt do të falimentojë Kosovën ekonomikisht, do të pamundësojë liberalizimin dhe integrimin e tregut të energjisë elektrike, si dhe paraqet një goditje vendimtare të mjedisit, shëndetit dhe të drejtave të njeriut. Duke ndërprerë këtë projekt të dëmshëm, Kosova ka mundësinë të ndërtojë të ardhme evropiane përmes tranzicionit të energjisë drejt burimeve të ripërtërishme, efiçiencës së energjisë dhe një tregu të integruar e liberal në funksion të përballueshmërisë së çmimeve dhe mbrojtjes së konsumatorit”, vijon njoftimi. /Telegrafi/


Në trend Ekonomi

Më shumë
Qytetari tregon tavolinën e ushqimit të mbushur me produkte cilësore vendore

Qytetari tregon tavolinën e ushqimit të mbushur me produkte cilësore vendore

Ekonomi
A ju besohet se këto fotografi janë realizuar në Kosovë? Mahnituni nga dizajni i jashtëm dhe i brendshëm i Renault Austral

A ju besohet se këto fotografi janë realizuar në Kosovë? Mahnituni nga dizajni i jashtëm dhe i brendshëm i Renault Austral

Auto Mita
Bursa për studentë nga Kosova nga CITY College, Kampusi i Evropës i Universitetit të York-ut

Bursa për studentë nga Kosova nga CITY College, Kampusi i Evropës i Universitetit të York-ut

CITY College
Art House organizon konferencën e parë për digjitizimin dhe digjitalizimin e dokumenteve

Art House organizon konferencën e parë për digjitizimin dhe digjitalizimin e dokumenteve

Art House
Tri dekada plot sukses dhe arritje për Alba qeramika

Tri dekada plot sukses dhe arritje për Alba qeramika

Albaqeramika
Dyshohet se domatet e importuara nga Shqipëria përmbajnë sasi të hormoneve, AUV në pritje të rezultateve laboratorike

Dyshohet se domatet e importuara nga Shqipëria përmbajnë sasi të hormoneve, AUV në pritje të rezultateve laboratorike

Jehona Hulaj
Kalo në kategori