LAJMI I FUNDIT:

Lansohet për herë të parë në Kosovë prototipi i nanosatelitit CubeSat

Lansohet për herë të parë në Kosovë prototipi i nanosatelitit CubeSat

Përbrenda UBT-së sukseset nuk kanë të ndalur, suksese këto që tejkalojnë kufijtë e me vete e marrin edhe imazhin e Kosovës.

Reklama

Ekipi i robotikës i përbërë nga Elta Bajrami, Vlera Saraçi, Riona Krosa, Alba Ratkoceri dhe Mërgita Alija që po përfaqësojnë Kosovën në garën ndërkombëtare të robotikës, FIRST Global Challenge, nën monitorimin e Elita Hajrizit dhe me asistim të mentorëve Ron Kasemi dhe Arxhend Jetullahu kanë lansuar prototipin e nanosatelitit CubeSat, i pari i ndërtuar dhe i lansuar në Kosovë.

CubeSat ka kaluar lartësinë e fluturimit të aeroplanëve komercialë duke kaluar troposferën dhe duke arritur në stratosferë, teksa në përbërje ky lloj i prototipit i cili është i bazuar në Arduino CubeSat ka një mikrokontrollues, aparat fotografik, si dhe senzor mjedisor.

CubeSat u hartua dhe ndërtua në laboratorin e mekatronikës në UBT, me asistimin e mentorëve të UBT-së, me ndihmën e pajisjeve më të sofistikuara që posedon ky institucion inovativ.

Edhe këtë vit Kosova do të përfaqësohet përmes UBT-së në garën më të madhe të robotikës, FIRST Global Challenge, në një garë me 170 shtete pjesëmarrëse në të cilën Kosova përfaqësohet dhe kërkon triumfin përmes një ekipi inovatorësh të rinj.