LAJMI I FUNDIT:
Liberalizimi i vizave

Liberalizimi i vizave

1704 Artikuj

Info

Liberalizimi i vizave do të thotë lëvizje e lirë ne zonën Schengen. Liberalizimi i vizave mundëson udhëtim pa vizë vetëm deri në 90 ditë (çdo gjashtë muaj) dhe jo leje pune apo të drejtën për të jetuar në ndonjërin nga shtetet, pjesë të zonës Schengen.

Shtetet në të cilat mund të udhëtohet pa viza janë ato të Bashkimit Evropian (Austri, Belgjikë, Bullgari, Danimarkë, Estoni, Finlandë, Francë, Greqi, Gjermani, Holandë, Hungari, Islandë, Itali, Kroaci, Letoni, Lituani, Luksemburg, Maltë, Poloni, Portugali, Qipro, Republika Çeke, Rumani, Sllovaki, Slloveni, Spanjë, Suedi). Pastaj në Islandë, Norvegji, Zvicër e Lihteshtajn. Përjashtohen Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda të cilat janë jashtë zonës Schengen.

Nga momenti që do të hiqet regjimi i vizave për Kosovën, të drejtën për të udhëtuar pa viza do ta kenë të gjithë qytetarët e vendit që posedojnë pasaporta biometrike. Megjithatë, qytetarëve u rekomandohet që gjatë udhëtimit të kenë me vete dokumentet që dëshmojnë për gjendjen e tyre financiare, vendin se ku do të qëndrojnë, arsyet e vizitës dhe sigurimin shëndetësor. Kjo për shkak se policia kufitare e shtetit Schengen ka të drejtën t’i mohojë hyrjen çdo qytetari në rast të dyshimit se do të mund të keqpërdorej liberalizimi i vizave.

Ky proces do të kursej kohë dhe para, për shkak se qytetarët nuk do të kenë nevoje të bëjnë pagesën për vizë si dhe të realizojnë termin për të njëjtën.

Liberalizimi i vizave në asnjë rast nuk nënkupton mundësi punësimi apo ndonjë veprimtari ekonomike në shtetet e zonës Schengen.

Në rast se dëshironi të studioni në një nga shtetet Schengen, atëherë ju duhet të pajiseni me vizë që mundëson qëndrimin tuaj më të gjatë se 90 ditë. Për këtë duhet të kontaktoni ambasadën e shtetit në të cilin planifikoni të studioni.

Në rast se ju dëshironi të vijoni trajnime, kurse afatshkurta të cilat nuk kërkojnë qëndrim më të gjatë se 90 ditë, atëherë ju mund të përfitoni nga procesi i liberalizimit të vizave dhe nuk do të keni nevoje të pajiseni me vizë shtesë.

Në rast të shkeljeve eventuale dhe abuzimit të liberalizimit të vizave, pasojat personale përfshijnë: shqiptimin e gjobës, shënim zyrtar në dosjen tuaj ku figuron shkelja dhe e fundit dhe ndalimi i hyrjes së zonën Schengen në të ardhmen. Ky ndalim zakonisht vlen për tre deri në pesë vitet në vijim. Për më tepër, në rast se vërehet një numër i dukshëm i abuzimeve me të drejtën e udhëtimit pa vizë, atëherë Bashkimi Evropian mund të suspendojë liberalizimin e vizave për shtetin përkatës.

Parlamenti Evropian miraton heqjen e vizave për shtetasit e Kosovës që kanë pasaporta të Serbisë

Parlamenti Evropian miraton heqjen e vizave për shtetasit e Kosovës që kanë pasaporta të Serbisë

Kosovë
Bislimi i dhuroi Muzeut Kombëtar penën e nënshkrimit të vendimit të liberalizimit të vizave   

Bislimi i dhuroi Muzeut Kombëtar penën e nënshkrimit të vendimit të liberalizimit të vizave  

Kosovë
“Sulm ndaj sovranitetit të Kosovës” – reagime të shumta në “X” pas vendimit për heqjen e vizave për serbët e Kosovës me pasaporta të Serbisë

“Sulm ndaj sovranitetit të Kosovës” – reagime të shumta në “X” pas vendimit për heqjen e vizave për serbët e Kosovës me pasaporta të Serbisë

Kosovë
Nga 1 janari 167 mijë qytetarë kanë aplikuar për pasaportë – shumëfishohen aplikimet edhe nga serbët

Nga 1 janari 167 mijë qytetarë kanë aplikuar për pasaportë – shumëfishohen aplikimet edhe nga serbët

Kosovë
Liberalizimi i vizave për serbët e Kosovës me pasaporta të Serbisë, Kadiu: Pasaportat ilegale shkelin sovranitetin e Kosovës

Liberalizimi i vizave për serbët e Kosovës me pasaporta të Serbisë, Kadiu: Pasaportat ilegale shkelin sovranitetin e Kosovës

Kosovë
Komisioni i PE-së i hap rrugë liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës që kanë pasaporta të Serbisë

Komisioni i PE-së i hap rrugë liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës që kanë pasaporta të Serbisë

Kosovë
Zbuloni profesionet më të kërkuara për vitin 2024 sipas Telegrafi Jobs

Zbuloni profesionet më të kërkuara për vitin 2024 sipas Telegrafi Jobs

Elfije Boletini
Bie qarkullimi i bizneseve, ky është sektori më i goditur

Bie qarkullimi i bizneseve, ky është sektori më i goditur

Ekonomi
12 mjekë specialistë braktisën punën në QKUK në vitin 2023

12 mjekë specialistë braktisën punën në QKUK në vitin 2023

Mirjeta Hajzeraj
​Liberalizimi i vizave, rreth 600 mësimdhënës u larguan nga Kosova

​Liberalizimi i vizave, rreth 600 mësimdhënës u larguan nga Kosova

Arsim
Gjashtëmbëdhjetë vjet shtet – gjashtëmbëdhjetë vjet emigrim nga Kosova

Gjashtëmbëdhjetë vjet shtet – gjashtëmbëdhjetë vjet emigrim nga Kosova

Sociale
Liberalizimi i vizave, MPB njofton se deri tani nuk ka raste që qytetarët kanë shkelur rregullat

Liberalizimi i vizave, MPB njofton se deri tani nuk ka raste që qytetarët kanë shkelur rregullat

Kosovë
Heqja e vizave nga Izraeli, dënimi i Pal Lekajt për 53-milionëshin dhe ndalimi i dinarit serb – lajmet që shënuan javën

Heqja e vizave nga Izraeli, dënimi i Pal Lekajt për 53-milionëshin dhe ndalimi i dinarit serb – lajmet që shënuan javën

Besnike Salihu
Janari i 2024-së i mirë për liberalizimin e vizave – bllokut të BE-së i shtohen Spanja, Emiratet Arabe dhe Izraeli

Janari i 2024-së i mirë për liberalizimin e vizave – bllokut të BE-së i shtohen Spanja, Emiratet Arabe dhe Izraeli

Jehona Hulaj
Hoti: Sa isha kryeministër, kam kërkuar nga Izraeli heqjen e vizave për Kosovën

Hoti: Sa isha kryeministër, kam kërkuar nga Izraeli heqjen e vizave për Kosovën

Kosovë
Izraeli i heq vizat për qytetarët e Kosovës

Izraeli i heq vizat për qytetarët e Kosovës

Kosovë
“Ky është vendi im” – Liberalizimi i vizave s’i largon turistët kosovarë nga Boga

“Ky është vendi im” – Liberalizimi i vizave s’i largon turistët kosovarë nga Boga

Kosovë
Me liberalizimin e vizave, nis përmirësimi i kushteve të punës në sektorin privat në Kosovë

Me liberalizimin e vizave, nis përmirësimi i kushteve të punës në sektorin privat në Kosovë

Të Tjera
“Vjen fillestar dhe i kërkon 500 euro rrogë”, gastronomi tregon kërkesat e punëtorëve pas liberalizimit të vizave

“Vjen fillestar dhe i kërkon 500 euro rrogë”, gastronomi tregon kërkesat e punëtorëve pas liberalizimit të vizave

Biznes
Nga 22 shkurti qytetarët e Kosovës do të udhëtojnë pa viza drejt Dubait

Nga 22 shkurti qytetarët e Kosovës do të udhëtojnë pa viza drejt Dubait

Kosovë
A mund të ketë destabilizim në tregun e punës gjatë vitit të parë të liberalizimit të vizave? Flet drejtori i Klubit të Prodhuesve

A mund të ketë destabilizim në tregun e punës gjatë vitit të parë të liberalizimit të vizave? Flet drejtori i Klubit të Prodhuesve

Mirjeta Hajzeraj
“Gjendje e jashtëzakonshme” – nga 3 janari aplikuan 39 mijë qytetarë, deri në 30 ditë për tu pajisur me pasaportë

“Gjendje e jashtëzakonshme” – nga 3 janari aplikuan 39 mijë qytetarë, deri në 30 ditë për tu pajisur me pasaportë

Kosovë
“Ata janë krejt bota jonë”: Gjyshërit që për herë të parë udhëtuan pa viza te nipi e mbesa

“Ata janë krejt bota jonë”: Gjyshërit që për herë të parë udhëtuan pa viza te nipi e mbesa

Kosovë
Sa mund të dënohet ai që abuzon me regjimin e liberalizimit të vizave me shtetet anëtare të BE-së?

Sa mund të dënohet ai që abuzon me regjimin e liberalizimit të vizave me shtetet anëtare të BE-së?

Kosovë