LAJMI I FUNDIT:

Arsyeja më e mirë përse nuk bën të grindemi

Arsyeja më e mirë përse nuk bën të grindemi

Ndonëse shumica e ekspertëve do të thonë që është mirë të mos i mbajmë brenda nesh ndjenjat, qofshim të këndshme apo më pak të këndshme, në mënyrë që të ruajmë shëndetin tonë, një hulumtim më i ri ka treguar se grindjet e shpeshta mund t’i dyfishojnë shanset për vdekje të hershme

Një hulumtim të tillë i botuar në Journal of Epidemilogy and Community Health’, ka studiuar lidhjet sociale të pothuajse 10 mijë femrave dhe meshkujve të moshës 36 deri 52 vjeç në Danimarkë, ka nxjerrë në pah që meshkujt janë më të rrezikuar, si edhe ata njerëz të cilët një kohë të gjatë janë të papunë, transmeton Telegrafi.


Një në dhjetë të anketuar ka thënë që partneri dhe fëmijët janë ata që kanë kërkesa më të mëdha dhe që i shkaktojnë më së shumti brenga, 6 për qind e të anketuarve ka thënë që pikërisht ato gjera ua shkakton familja e tyre, ndërsa 2 për qind e të tjerëve kanë probleme të ngjashme me miqtë.

Grindje të shpeshta me partnerët dhe me fëmijët kanë 6 për qind të të anketuarve, 2 për qind grinden me familjarët, ndërkaq vetëm 1 për qind grinden me miqtë.

gg

Grindjet e shpeshta kanë lidhje me rrezikun dyfish deri në trefish të vdekjes nga cilido qoftë shkaktar, në krahasim me njerëzit të cilët kanë thënë se rrallë herë grinden.

Ata të cilët kanë kërkesa dhe brenga më të shpeshta të shkaktuara nga fëmijët apo partneri, së paku 50 deri 100 për qind u ekspozohen rrezikut të vdekjes.

Hulumtimi ka vënë në pah që lidhjet stresuese shoqërore, nga ato me partnerin deri te raportet me fqinjët, janë të lidhura me rrezikun nga vdekja si te meshkujt ashtu edhe te femrat të moshës së mesme, theksojnë shkencëtarët danezë.

Ekspertët thonë që meshkujt janë veçanërisht të lëndueshëm nga brenga të shkaktuara nga partnerja, me gjithë zbulimet e mëparshme kontradiktore të cilat kanë treguar që femrat janë më të ndjeshme ndaj lidhjeve shoqërore. /Telegrafi/