LAJMI I FUNDIT:

Produktet për drejtimin e flokëve mund të jenë të rrezikshme

Produktet për drejtimin e flokëve mund të jenë të rrezikshme
(Foto: Insider)

Produktet për drejtimin e flokëve mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të kancerit të mitrës te gratë që i përdorin ato shpesh, sipas një studimi gjithëpërfshirës të botuar në një revistë shkencore.

Reklama

“Ne vlerësojmë se deri në moshën 70-vjeçare, 1.64 për qind e grave që nuk kanë përdorur kurrë një rregullues flokësh do të zhvillojnë kancer të mitrës, ose 4,05 për qind e grave që e përdorin atë shpesh”, ka deklaruar udhëheqësja e studimit, Alexandra White, nga Instituti Kombëtar i Shkencave të Shëndetit Mjedisor (NIEHS) në SHBA.

“Megjithatë, është e rëndësishme të vendosim këtë informacion në kontekst. Kanceri i mitrës është një lloj kanceri relativisht i rrallë”, ka shtuar ajo, transmeton KP.

Kanceri i mitrës është një nga kanceret gjinekologjike më të zakonshme në Shtetet e Bashkuara, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), dhe normat janë në rritje, veçanërisht në mesin e grave afrikano-amerikane.

Kanceri i mitrës përbën rreth 3 për qind të rasteve të reja të kancerit në SHBA, me rreth 66.000 raste dhe 12.500 vdekje në vitin 2022.

Studimet e mëparshme kanë paralajmëruar tashmë për një lidhje midis produkteve për rregullimin e flokëve dhe një rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit të gjirit ose vezoreve.

Produktet kimike që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit janë parabenet, bisfenoli A, metalet ose formaldehidi që mund të përdoren për të ashtuquajturat. Drejtimi ‘brazilian’ i flokëve dhe ai produkt klasifikohet si kancerogjen.

Produktet për drejtimin e flokëve mund të stimulojnë përthithjen e produkteve kimike përmes plagëve ose djegieve në lëkurën e kokës të shkaktuara nga të ashtuquajturat me një “hekur flokësh” nxehtësia e të cilit i prish produktet kimike.

Studimi nuk konfirmoi që rregulluesit e flokëve prekin gratë ndryshe në varësi të racës.