Projekt për kolonizim të Kosovës e quan ndërtimin e lagjes “Luginës së diellit”, në veriun e Mitrovicës, opinionisti Nexhmedin Spahiu. Ai në Rubikon të KTV-së, zhvillimet e fundit i vlerësoi si fillim i një lufte të ftohtë.

Reklama

Formula e paqartë që nga fillimi i dialogut pa pasur një pasqyrë për rezultate, Dukagjin Gorani nga LVV ka thënë se ka bërë që procesi të shndërrohet në betejë të Kosovës.

“Gjendja është gati elektorale dhe e vetmja formë e gjetjes së rrugëdaljes është përmes daljes në zgjedhjes”, ka thënë Gorani.

Tema e dialogut është shterur dhe duhet diskutimi duhet të fokusohet në pika konkrete sipas Sadri Feratit nga LDK e që sipas tij rezultatet fillestare të procesit ishin inkurajuese duke parë Serbinë të largohet nga Kosova.

Reklama
Reklama

“Nuk ka problem në dialog por në implementim të marrëveshjeve dhe kjo sepse po i pengon Beogradit”, ka thënë ai.

Projekti i ndërtimit të rreth 300 shtëpive në veriun e Mitrovicës mund të kontestohet, sipas Feratit, mirëpo fillimisht duhet të rishikohen të gjitha procedurat duke përfshirë edhe nënshtetësinë e serbëve të cilët do të kthehen.

Ndër të tjera, opinionisti Naim Rashiti potencoi se pozitën e Kosovës e kanë dëmtuar çështjet si refugjatët e radikalizmi.